Test- och personalkaoset: Smäll mot äldreomsorgen

Uppdaterad 2022-01-20 | Publicerad 2022-01-19

Alla länsstyrelser larmar nu om stora problem med personalbortfall inom såväl vården som förskolorna och äldrevården.

Samtidigt har testkapaciteten nått maxtaket i flera regioner.

– Det är ett scenario som vi inte sett tidigare under pandemin, säger Emma Spak på SKR.

Smittspridningen fortsätter öka i hela Sverige samtidigt som sjukfrånvaron når nya höjder.

I de senaste länsstyrelserapporterna varnar nu alla län för svårigheter med bemanning inom skola och kommunal omsorg, på grund av sjukdom, vab, familjekarantän och väntan på provsvar.

I exempelvis Hofors kommun i Gävleborg skriver man att det kan bli problem att fullgöra alla uppgifter inom äldreomsorgen på grund av personalbortfallet. Kommunen rapporterar också att prioriteringar inom äldreomsorgen troligen kommer behöva göras under de närmsta veckorna.

Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att flera regioner har gett liknande signaler.

– Vi har en period med extrem smittspridning och ett personalbortfall som beror på just smittan. Det är också många som är hemma och väntar på att testa sig, eller många som är hemma i karantän för att någon i hushållet är smittad, säger hon.

Gävleborg rapporterar att prioriteringar inom äldreomsorgen troligen kommer behöva göras under de närmaste veckorna.

Vädjar: Håll förskolebarn hemma

I Uppsala var så många som 30 procent av alla testsvar förra veckan positiva, samtidigt som sjukfrånvaron bland personalen inom förskola och fritidshem i Uppsala kommun börjar närma sig kritiska nivåer.

Kommunen vädjar därför till alla vårdnadshavare som har möjlighet att hålla sina barn hemma från förskola och fritids under denna och nästa vecka.

Enligt länsstyrelsernas rapporter har flera kommuner i bland annat Dalarna också gått ut med en vädjan om att föräldrar som har möjlighet ska hålla barn hemma från förskolan. De riktar sig framför allt till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga, och därför redan är hemma på dagarna.

– Vi ser en stor smittspridning över huvud taget i samhället. Det påverkar förskolorna och skolorna, även om omfattningen av det varierar från plats till plats. Det får effekter på bemanningen och det blir även svårare att hitta vikarier, säger Emma Spak.

 Flera kommuner i Dalarna vädjar till föräldrar som har möjlighet att hålla sina barn hemma från förskolan.

”Ett scenario vi inte sett tidigare”

Även inom hälso- och sjukvården i landets kommuner och regioner är situationen pressad och Region Skåne meddelar att läget är alarmerande.

På grund av den kraftiga smittspridningen är belastningen på sjukvården och sektorerna inom vård och omsorg under hård press, samtidigt som regionen spår att trycket kommer öka ytterligare under de kommande veckorna.

Emma Spak säger dock att denna smittovåg påverkar vården på ett annat sätt än vad tidigare smittotoppar gjort.

– Då har det framför allt varit behovet av vård som varit det som belastat vården mest. Det påverkar så klart vården fortfarande, men nu är det framför allt det stora personalbortfallet som ökar trycket på vården. Det är ett scenario som vi inte sett tidigare under pandemin, säger Emma Spak.

Efterfrågan på att testa sig högre än någonsin

Flera län pekar på att testkapaciteten är överskriden i flera av landets 21 regioner, och Kronobergs län rapporterar att de förlängda svarstiderna leder till utmaningar inom samhällsviktig verksamhet.

– När det gäller omfattningen av testningen är vi nu uppe på nivåer som vi inte varit tidigare under pandemin. Regionerna har skalat upp sin egen kapacitet, men trots det är det många som får vänta på att testa sig och få svar, säger Emma Spak.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med en rekommendation om att regioner som inte har möjlighet att hantera den höga efterfrågan på PCR-tester kan införa tillfälliga prioriteringar.

Sedan dess har flera regioner beslutat om sådana. En rekommendation är att symtomfria personer, som sitter i hushållskarantän för att någon i familjen har bekräftad covid, inte längre ska testa sig.

– Här krävs det ett gemensamt ansvar där också Folkhälsomyndigheten kan säkerställa kapaciteten på nationell nivå. Det är också svårt att säga hur mycket mer man kan skala upp, säger Emma Spak.

Flera län pekar på att testkapaciteten är överskriden i flera av landets 21 regioner.