Nato svarar Ryssland om Ukraina: Har visat på allvarliga konsekvenser

Publicerad 2022-01-26

Ryssland har krävt skriftliga svar av Nato på frågor om Ukraina och vill ingå säkerhetsavtal med både Nato och USA.

Nu meddelar USA:s utrikesminister Antony Blinken att Nato svarat.

Han hoppas på ”allvarliga diplomatiska försök” men säger att USA ökat sin militära beredskap.

– Nu är det upp till Ryssland att reagera. Vi är klara oavsett, säger Blinken.

På en presskonferens säger Anthony Blinken att han ska prata med det ryska utrikesdepartementet i veckan. Han hoppas att Ryssland gör ”allvarliga diplomatiska försök” för att lösa konflikten.

Han tillägger att en militär konflikt skulle få allvarliga konsekvenser för Ryssland. USA har ökat beredskapen hos 8 500 amerikanska militärer.

– Vi har lagt ut en möjlig diplomatisk väg. Vi har koordinerat svaret med Ukraina och våra europeiska allierade, säger den amerikanske utrikesministern.

Anthony Blinken.

Nya länder får inte gå med i Nato

Ryssland har krävt att Nato drar tillbaka sina trupper från Östeuropa och förbjuder Ukraina från att gå med. Det går inte USA med på.

Ryssland har velat ha skriftliga svar från både Nato och USA. De menar att det är avgörande för säkerheten och vill upprätta två säkerhetsavtal, ett med Nato och ett från USA, enligt NRK.

– USA:s ambassad har överlämnat ett skriftligt svar med ett utkast till ett bilateralt avtal om säkerhetsgarantier, säger det ryska utrikesdepartementet till NRK på onsdagskvällen.

Hotar Ryssland med sanktioner

Om Ryssland invaderar Ukraina kommer USA att införa sanktioner. De skulle riktas direkt mot Vladimir Putin, har president Joe Biden sagt.

Ryssland måste trappa ner, säger Natos ledare Jens Stoltenberg. Enligt honom har de slutat samtala med Nato.

– Vi ber Ryssland än en gång att deeskalera situationen. Vi önskar dialog och är redo att träffas med kort varsel, säger Stoltenberg.

Jens Stoltenberg.