Skellefteå tror på Northvolt – trots varsel och krislarm
Publicerad 2024-09-24
SKELLEFTEÅ. Experterna talar om vanskötsel och en förestående konkurs för Northvolt.
Men Skellefteås invånare och styre står vid sin batterijätte.
– Vägen är väl inte spikrak, säger Mona Burlin, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Experternas dom över Northvolts framtid är hård.
Det talas om vanskötsel och allt för stort risktagande.
På tisdagseftermiddagen sa näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) att Northvolt blåsts upp av naiva ideologiska beslut, och rentav ”kan behöva” gå i konkurs.
Men det är inga tankar som tycks föresväva Skellefteåborna.
– Man måste ge det lite tid, säger en herre som äter frukost på ett kyrkfik i området Skelleftehamn.
Han har sina tankar och analyser men är skeptiskt inställd till media, och vill bara ge ett medskick:
– Skriv något positivt också!
Fick beskedet tidigt: ”Stor siffra”
Mona Burlin tillhör de som först fick veta att 1 000 av 3 800 anställda på batterijätten i Skellefteå skulle varslas. Redan för två veckor sedan, då hon är varselansvarig på Arbetsförmedlingen i kommunen.
– Från början hade vi fått en uppfattning kring 300 personer, så detta var en stor siffra, säger Mona Burlin, som även har titeln företagsrådgivare.
Men säger samtidigt:
– Jag faller ändå tillbaka på att det är 2 800 arbetstillfällen kvar. Och att alla är verkligen på tå, kommunen och andra aktörer, att göra så gott vi kan för att folk ska stanna kvar. Att andra företag ska ta del av kompetensen.
Skellefteå har en i grunden stark ekonomi, vilket var en bidragande faktor till att Northvolt valde att etablera sig i kommunen.
Och arbetslösheten är mycket låg. Cirka 3 procent, långt under rikssnittet på knappt 8 procent.
Bostadspriserna dubblerades mellan år 2017 och början av 2022. Sedan föll de när räntorna steg kraftigt, men håller nu på att återhämta sig. Ungefär som på övriga bostadsmarknaden.
– Den lågkonjunktur som man pratar om nu, den har vi inte märkt av här uppe. Tvärtom, vår arbetslöshet har bara sjunkit mer och mer. Vilket man inte hör så mycket i media. Det har tagit väldigt lång tid innan man fått fram att vi behöver människor hit upp.
Gäller det fortfarande, trots varslet?
– Vi kommer att behöva fler människor, inte bara i Skellefteå. Vi pratar Västerbotten och Norrbotten också, i och med den här gröna omställningen. Även om det här händer nu så tror jag att det rätar upp sig.
Tänker ni utifrån ett värsta scenario i bland, att det inte vill sig för Northvolt och efter ett par år så…
– Nej, säger Mona Burlin blixtsnabbt, och övergår i ett skratt.
Men måste man inte ta höjd för det?
– Det klart att det vore ju oerhört tråkigt. Men jag har svårt att se att det inte ska fortsätta att utvecklas. Vi behöver elektrifieringen, vi behöver omställningen. Inte bara här, utan hela världen behöver ju ställa om, för miljön och då har jag lite svårt att se att det här skulle falla platt.
Ungas oro för arbetslöshet
Under måndagen pratade Aftonbladet med 20-åriga Tilda och 19-åriga Alicia, som är oroliga att ungas arbetslöshet ska öka på grund av Northvolts negativa utveckling.
– Vi har enormt låg arbetslöshet bland ungdomar, den är i princip obefintlig. En ungdom som har klarat gymnasiet och till exempel har körkort, de blir uppfångade på en gång.
Det gäller inte bara Northvolt och industrin, utan även inom handeln, vården, restaurang och fler branscher, försäkrar företagsrådgivaren.
– Jag ser inte att det blir någon fara för ungdomar i dagsläget då efterfrågan på kompetenser och arbetskraft är fortsatt är stor inom flera branscher, säger Mona Burlin.
Kommunalrådet: Vi står redo
Evelina Fahlesson (S) har en bråd dag, med både svenska och internationella medier som flockats vid Stadshuset.
Hon är ett av två kommunalråd i staden och säger att det finns flera dimensioner i gårdagens varsel.
– Först tänker man ju på de personer som riskerar att förlora arbetet. Det är verkligen tufft att få en sådan information. Sen tänker jag på platsen Skellefteå, att vi kommer att påverkas av det här. Men att vi står redo, och kommer försöka få alla de här människorna att stanna kvar i Skellefteå. För vi behöver deras kompetenser och de är så välkomna att fortsätta vara Skellefteåbor.
Staden Skellefteå hänger heller inte på Northvolts framtid, menar Evelina Fahlesson.
En strategi om en ”total samhällsomvandling” fastslogs 2015. Två år innan det blev klart att Northvolt skulle etablera sig. Även metallföretaget Boliden är en mycket stor arbetsgivare.
Hur viktigt är det att trenden vänder uppåt för Northvolt?
– Det klart att Northvolt är den största privata arbetsgivaren, med 2 800 anställda efter varslet. Så de är en viktig part, men vi har en stor och varierad arbetsmarknad inom flera olika områden. Så Northvolt är viktigt men jag vet också att det är flera spännande projekt på gång, säger kommunalrådet.