Annika Strandhäll (S) om de ökade sjuktalen: Helt okej

Publicerad 2017-02-05

Antalet personer som varit sjukskrivna mer än 2,5 år ökar – efter att regeringen tagit bort Alliansens ”bortre gräns”.

På söndagskvällen kommenterade socialförsäkringsministern de nya siffrorna som SVT:s ”Agenda” tagit fram:

– Det är faktiskt helt okej, säger Annika Strandhäll (S).

Alliansregeringen - med Moderaterna i spetsen - införde den så kallade "bortre gränsen" i slutet av 2009.

Efter två och ett halvt års tid förlorade den sjukskrivna rätten till sjupenning - endast de som låg på sjukhus eller saknade "verklighetsuppfattning" kunde få förlängd sjukpenning.

”Faktiskt helt okej”

Efter att den "bortre gränsen" införts var antalet långtidssjukskrivna 1 500 i slutet av 2009. Men efter att regeringen och Socialdemokraterna tog bort den "bortre gränsen" i december 2016 har siffran nu stigit till 16 400 personer som är långtidssjukskrivna, visar ny statistik som Försäkringskassan tagit fram åt SVT:s "Agenda".

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gästade tv-programmet på söndagskvällen och kommenterade siffrorna:

– Det är faktiskt helt okej. För saken är den att det som Alliansen ägnade sig åt, som jag vägrar ägna mig åt, är att anledningen till att det sjönk till de nivåerna var att människor blev utförsäkrade och inte tilläts vara sjukskrivna. De ramlade ur försäkringen och då är det klart att då sjunker antalet, säger Annika Strandhäll.

”Blev som vi trodde”

Enligt "Agenda" har 50 000 personer dessutom just nu varit sjukskrivna i mer än ett år - vilket gör att siffran långtidssjukskrivna kommer att öka än mer.

– Om man är sjuk ska man vara kvar i sjukförsäkringen. Då ska man inte vara på socialbidrag eller bli försörjd av sin partner. Då ska vi ha en trygghetsförsäkring som stöttar dig, kommenterar Annika Strandhäll.

För SVT:s "Agenda" kommenterar Moderaternas Johan Forssell, vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, regeringens politik. Han befarar att utvecklingen kommer att leda till en repris på när Göran Persson (S) var statsminister - då många långtidssjuka blev förtidspensionerade.

– Det blev precis som vi trodde när man tog bort den bortre tidsgränsen. Vi får allt fler människor som hamnar i sjukskrivning under en längre tid. Den stora risken är att man kommer att använda samma lösning som regeringen Persson använde sig av, att man förtidspensionerar bort människor för att få bättre statistik. Vi ska aldrig återkomma till den tiden när man glömde och gömde bort människor för statistikens skull, säger Johan Forssell.

Accepterar inte ”siffertricksande”

Men i "Agenda" slår Annika Strandhäll ifrån sig den borgerliga kritiken:

– Regeringen förtidspensionerar inte ett stort antal människor vilket man vet om man förstår statistiken. Däremot kommer jag som ansvarig minister inte acceptera att vi siffertricksar genom att kasta ut folk ur socialförsäkringen och säga att vi har fått ner sjuktalen. Det är faktiskt precis det som borgarna gjorde under sin tid.