Fem punkter om upptrappningen i Israel

Publicerad 2023-04-09

Israelisk polis stormade Al Aqsa-moskén i Jerusalem under våldsamma former två dagar i rad.

Israel har beskjutits med raketer från Gaza, Libanon och Syrien och svarat med flyganfall.

Läget i regionen beskrivs som det allvarligaste på 20 år – här är fem punkter om den senaste veckans upptrappning.

Följ ämnen
Israel
Gaza

1. Våldsam stormning av Al Aqsa-moskén

Gnistan tändes i onsdags när israelisk polis stormade Al Aqsamoskén på Tempelberget där hundratals muslimer samlats för att fira högtidsmånaden Ramadan. Enligt polisen hade människor barrikaderat sig med stenar och fyrverkerier inne i moskén och 450 personer greps.

Polisen sköt med gummikulor och använde tårgas mot moskébesökarna. Videoklipp visar också hur de slår människor med batonger och gevärskolvar.

Under torsdagen stormade polisen moskén ytterligare en gång. Stormningarna har väckt starka fördömanden från arabvärlden och den islamistiska gruppen Hamas varnade för vedergällning. Jordanien har varnat israelisk polis för att tvinga ut palestinier med våld från moskén.

Israelisk polis på plats vid Tempelberget under onsdagen.

2. Kraftig raketbeskjutning från Libanon

På torsdagskvällen sköts raketer från Gaza in i Israel. Senare under natten kom rapporter om att 34 raketer skjutits från libanesiskt territorium, den kraftigaste beskjutningen från landet på 17 år.

Israel beskyller de palestinska grupperna Hamas eller Islamiska jihad för raketattackerna och säger att man attackerat gruppernas mål i Libanon. Ingen av dem har tagit på sig ansvar för attackerna.

Efter det utförde den israeliska militären flygbombningar mot flera mål i Libanon.

Den libanesiska regeringen har tagit avstånd från attackerna och har lovat att hitta de ansvariga. Samtidigt uppmanar de det internationella samfundet att få Israel att trappa ned situationen.

Libanesisk attack mot Bezet i norra Israel under torsdagen.

3. Flera civila döda i attacker

Under fredagen dödades två brittisk-israeliska systrar i Hamra på Västbanken. Systrarna, som var döttrar till en rabbin, besköts när de färdades i en bil med sin mamma. Mamman skadades allvarligt i attacken.

På fredagskvällen dödades en 35-årig italiensk turist i ett dåd i Tel Aviv. Gärningsmannen ska ha kört i hög fart längs en strandpromenad och körde på flera personer.

Ytterligare fem turister från Italien och Storbritannien skadades i attacken som benämns som en terrorattack av israeliska myndigheter. Föraren sköts ihjäl av polis.

Under fredagen sköts en palestinsk man ihjäl av israeliska styrkor på Västbanken.

Israeliska attacker mot Gaza under fredagen.

4. Flygbombningar mot Syrien

Tidigt på söndagsmorgonen genomförde Israel flyganfall mot flera mål Syrien. I attackerna träffades enligt Israel en syrisk militäranläggning och militära radarsystem. I syrisk statsmedia kom rapporter om explosioner nära huvudstaden Damaskus.

Anfallen kom som ett svar på raketbeskjutning från syriskt territorium, enligt Israel. Militären säger att man ser den syriska staten som ansvarig för alla aktiviteter som inträffar på territorium och ”inte kommer tillåta försök att bryta den israeliska suveräniteten”.

En milisgrupp har tagit på sig beskjutningen från Syrien och säger att den är en hämnd mot räderna i Al Aqsamoskén. En rådgivare till president al Assad säger att de är en del av en tidigare respons till den ”brutala fienden”.

FN-soldater vid en bro i Libanon, som blivit förstörd av en israelisk flygbombning.

5. FN varnar: Allvarlig upptrappning

Spänningarna i den israelisk-palestinska konflikten har ökat den senaste tiden. Efter raketbeskjutningen beskriver FN läget som det allvarligaste i regionen sedan 2006. Då utkämpade Israel och milisgruppen Hizbollah ett månadslångt krig mot varandra.

FN:s fredsbevarande styrka vid den israelisk-libanesiska gränsen som vädjat om eldupphör. De menar att de senaste dagarnas handlingar är farliga och riskerar en allvarlig upptrappning av konflikten.

2023 är ett av de blodigaste åren på länge i Israel. Nästan 90 palestinier har skjutits ihjäl av israelisk polis eller militär på Västbanken, skriver AP. 16 israeler, i huvudsak civila, har dödats i palestinska våldsdåd.

FNs generalsekreterare Antonio Guterres.