Uppgifter: Över 70 döda i oroligheter i Iran

TT

Publicerad 2022-09-26

Bild från demonstrationer i Teheran onsdag den 21 september.

Demonstrationer mot Irans moralpolis och mot regimen sprider sig i landet.

Svaret är bryskt, och över 70 personer har dödats enligt en norsk-iransk människorättsorganisation.

Den iranska regimens talesperson i juridiska frågor, Gholamhossein Mohseni Ejei, hotar med ”resoluta åtgärder utan överseende”.

Varningen verkar inte ha fått resonans hos de som protesterar mot polis och säkerhetsstyrkor sedan 22-åriga Mahsa Zihna Amini dött efter att ha gripits. Hon anklagades för att inte ha burit sin huvudsjal hijab på ett korrekt sätt. Polis säger att hon avled efter att ha fallit i komma, medan demonstranter kräver full redogörelse över dödsorsaken.

Människorättsorganisationen IHR (Mänskliga rättigheter i Iran) med säte i Norge sade sent på måndagen att minst 76 personer dött under oroligheterna som följt efter Aminis död för en och en halv vecka sedan.

”Vi uppmanar det internationella samfundet att genomföra bestämda och eniga åtgärder för att stoppa att demonstranter dödas eller torteras”, säger Mahmood Amiry-Moghaddam som leder människorättsorganisationen från Oslo.

IHR säger att skarp ammunition används mot demonstranter och att eldgivning sker rakt in i grupper med demonstranter.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt IHR har dödsfall bekräftats i 14 av Irans provinser. Det högsta antalet döda rapporteras från Mazandaranprovinsen nära Kaspiska havet.

Tre dödsoffer har rapporterats från Teheran.

Enligt officiella, iranska uppgifter har 41 personer dödats i sammandrabbningar, varav ett flertal var anställda inom landets säkerhetsstyrkor.

Tusentals demonstranter, journalister och människorättsaktivister uppges ha gripits.

IHR är verksamt i Norge, med Amiry-Moghaddam som drivande person. Han är professor inom molekylär biologi och neurologisk vetenskap. Amiry-Moghaddam tilldelades norska Amnesty Internationals pris för 2007 för insatser för dömda i Iran.