Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Gabriel, Rafael

Olena, 18, ska utvisas till Ukraina – utan sin familj

Uppdaterad 2025-03-14 | Publicerad 2025-03-13

Olena Bezhenar, 18, har bott i Sverige i elva år.

Nu kan hon utvisas – ensam till ett krigsdrabbat Ukraina, trots att hennes pappa fått uppehållstillstånd och resten av familjen väntar på besked.

– Det känns som att livet har pausats, säger Olena Bezhenar.

Olena ska utvisas till Ukraina: "Jag är rädd"
Olena ska utvisas till Ukraina: "Jag är rädd"
1:17

Den 11 februari fick 18-åriga Olena Bezhenar beskedet via mejl från Migrationsverket. Hon ska utvisas till Ukraina, ett land hon inte bott i på elva år.

– Jag trodde att jag var säker. Att jag hade allt som krävs för att få stanna – jag betalar skatt, har utbildning, jobb och hela min familj här. Det var en total chock, säger hon.


Dokument kan avslöja Trumps plan för Ukraina


Hennes pappa fick permanent uppehållstillstånd så sent som i december, och hennes mamma och fem småsyskon väntar fortfarande på besked. Trots det kan Olena nu tvingas lämna dem – ensam.

– Mina föräldrar trodde inte att det var sant. "Du måste kolla igen", sa de. Men jag visste att det var sant. De är helt förkrossade, säger hon.

Olena Bezhenar, 18.

”Känns som livet har pausats”

Olena bor i Sollefteå med sin sambo och deras katt. Hon går sista året på gymnasiet och hade sett fram emot att börja arbeta som undersköterska i sommar.

Nu vet hon inte om hon ens får ta studenten.

– Man vaknar varje dag och vet inte vad som ska hända. Det känns som att livet har pausats. Jag gör allt jag ska – går i skolan, jobbar – men vad spelar det för roll om jag ändå ska skickas iväg? säger hon.

– Det är inte ens säkert att jag överlever resan dit. Man vet aldrig när en bomb kan falla. Och om jag klarar mig, hur ska jag klara mitt liv där? Jag kan knappt läsa och skriva ukrainska längre. Jag måste lära mig allt på nytt.

”Tänk om jag inte får träffa dem”

Trots den tunga situationen har Olena fått stöd från både vänner och främlingar.

– Jag har så fina människor runt mig. Folk jag aldrig ens träffat har hört av sig och stöttat mig, säger hon.

Bilden visar förödelse efter en rysk attack mot ukrainska huvudstaden. Arkivbild.

Nu väntar Olena på besked om sin överklagan. Processen kan ta upp till sex månader – och hon hoppas att den drar ut på tiden så hon åtminstone hinner ta studenten.

– Jag försöker att hoppas, men jag har inga höga förväntningar. Det värsta är att lämna min familj. Jag har fem småsyskon – och om jag utvisas kan det dröja flera år innan jag får träffa dem igen.

Migrationsverket: ”Måste ansöka”

Migrationsverket vill inte utan fullmakt uttala sig om ett enskilt ärende. Men Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket ger en generell kommentar angående vad som gäller för ukrainska medborgare utan uppehållstillstånd i Sverige. 

– Alla personer som är från Ukraina omfattas ju av EU:s massflyktsdirrektiv. Det innebär att man kan få uppehållstillstånd i Sverige eller ett annat EU-land under tiden som direktivet gäller – vilket är till mars nästa år. Men en förutsättning för att få det är att man ansöker om det, säger Jesper Tengroth.

Följ ämnen i artikeln