BVC granskas efter felaktig vaccin-info

Antroposofisk barnavårdcentral kan bli av med

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Barnavårdscentralen Allvis avrådde föräldrar från att vaccinera sina barn. Nu ska verksamheten granskas. Arkivbild.
Foto: Junge, Heiko
Barnavårdscentralen Allvis avrådde föräldrar från att vaccinera sina barn. Nu ska verksamheten granskas. Arkivbild.

Det går bra att vänta med att vaccinera barn mot mässling, röda hund och påssjuka då dessa sjukdomar ”har en positiv inverkan på den personliga utvecklingen”.

Det felaktiga påståendet framfördes när den antroposofiska barnavårdscentralen Allvis i Stockholm bjöd in nyblivna föräldrar till informationsträff.

Nu ska verksamheten granskas.

– Det är helt oacceptabelt att ha barnavårdscentraler som inte lever upp till våra krav. Vi har en del barnavårdscentraler som inte når upp till tillräckligt hög vaccinationsgrad. Men ingen sticker ut så mycket som den på Södermalm, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, till TT.

Det var Dagens Nyheter som först rapporterade om informationsträffen på barnavårdscentralen Allvis, där nyblivna föräldrar rekommenderades homeopatisk medicin till barn och att avstå vaccin. När en pappa frågade om det kan vara positivt att smittas av mässling svarade föreläsaren att ”i västvärlden är barnsjukdomar inget man dör av”, skriver tidningen.

Riskerar tillstånd

Helt felaktigt, konstaterar Anna Starbrink. Både mässling och kikhosta, en annan vanlig barnsjukdom, har lett till flera dödsfall av barn på senare år i Sverige.

Nu riskerar barnavårdscentralen att få sitt tillstånd indraget.

– Jag har tagit initiativ till en granskning. Ska man driva barnavårdscentral på uppdrag av Stockholms läns landsting ska man följa våra riktlinjer. Gör man inte det finns det möjlighet för oss att dra in avtalet, säger Anna Starbrink.

Beklagar informationen

Verksamhetschefen på Allvis beklagar att det gavs felaktig information av en konsult under informationsträffen.

I Sverige har föräldrar rätt att tacka nej till att vaccinera eller vänta med att vaccinera sitt barn. I världen är mässling en av de främsta orsakerna till dödsfall bland barn.


TYCK TILL:


Publicerad:

LÄS VIDARE