Expert: Pressen på May blir stor

Publicerad 2017-06-09

Kritiken mot Theresa May är svidande från alla håll.

De konservativa Tories ledare bedöms ha gjort ett stort misstag genom att utlysa nyval.

Lena Karlsson, Storbritannienexpert och redaktör vid Utrikespolitiska institutet, tror att May får en tuff tid om hon väljer att sitta kvar.

Vad innebär valresultatet för regeringen och Theresa May?

– Hon inser att de gjort ett misstag genom att utlysa valet, då de hade majoritet, men hon kände ett behov av ett starkare mandat och missbedömde situationen, säger Lena Karlsson.

– Pressen på henne kommer att bli stor, även inifrån hennes eget parti. Hon har blottat sig lite för mycket, vilket inte bådar gott inför förhandlingarna om brexit som ska komma igång inom elva dagar. Ingen verkar ha en total strategi för vad an vill med brexit. Hur hon nu än gör blir det problematiskt och hennes hand har försvagats väldigt mycket.

Vad hade hon missbedömt?

– Jeremy Corbyn har fått hjälp av Bernie Sanders kampanjarbetare vilket kanske bidragit till att det gått bättre än väntat. Det kan ha fällt ett avgörande att unga gått till Corbyn. Han har lyckats vinna på det missnöje som finns kring den konservativa nedskärningspolitiken.

– Man pratar också om terrorattentatet och Theresa Mays svaghet av att ha varit ansvarig för inrikespolitiken i sex år. Corbyn har kunnat göra det svårt för henne genom att påpeka att man tagit bort kvarterspoliser som varit bra uppgiftslämnare tidigare. Det som tidigare varit stark gren för konservativa har försvagats.

Vad kommer att hända härnäst?

– Det är väldigt svårt att säga. Men den stora frågan är om Theresa May kommer att sitta kvar. Jag tror att trycket från det egna partiet kommer att vara starkast och kommer att betyda mest.

Vad innebär det för brexitprocessen?

– Någonstans är det en bakläxa för den hårda linjen som Theresa May velat ha. Om hon velat samarbeta måste man nu mildra mildra det på flera punkter. De andra EU-länderna har kunnat samarbeta med en gemensam ståndpunkt. I varje fall stärks inte den brittiska sidan, och gör läget mer tidspressat. De måste få ihop en strategi utifrån den nya inrikespolitiska scenen.

Vad innebär ett så kallat ”hung parliament”?

– Att det inte är någon som får en egen majoritet, och då måste man kompromissa. Det var första gången sedan kriget som man hade en koalitionsregering efter valet 2010. Samtidigt finns det både inom Labour och Tories starka inre spänningar, som Labour varit bättre på att dölja under valkampanjen.