Skandia: 19 av landets 21 regioner är konkursmässiga

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N

NYHETER

Dolda pensionsskulder gör att Skandia klassar 19 regioner i Sverige som konkursmässiga, enligt en ny rapport från pensionsbolaget.

– Skulden är ofantligt stor och det kommer bli påtagligt för många landsting när färre ska försörja fler – samtidigt som pensionsskulderna ska betalas, kommenterar Greger Gustafson, affärsansvarig för offentlig affär på Skandia.

Västra Götaland är en av de regioner som pekas ut som konkursmässig. Här uppgår skulden till 40 miljarder kronor — på grund av att gapet mellan skatteintäkter och kostnader i landstingets budget ökar.

Det har i sin tur att göra med den förändrade demografin. Med allt fler äldre och yngre medborgare.

Enligt Skandia finns två utvägar för de krisande landstingen: Antingen måste tillgångar säljas eller så måste landstingsskatterna höjas. Annars finns risk att man tvingas skära i sjukvård och välfärd, skriver GP.

Pensionsskulden är den totala skulden för pensioner som landstingen har till sina anställda. Det är alltså de pengar som varje anställd har rätt att få ut i form av tjänstepension.

Enligt rapporten uppgår landstingens samlade pensionsskulder till drygt 244 miljarder kronor — vilket motsvarar lönekostnaden för 50 000 sjuksköterskor under en tioårsperiod.

Störst  pensionsskuld per invånare har Region Västerbotten, med 34 737 kronor per invånare, uppger Cison.

Publicerad:

LÄS VIDARE