SD:s riksdagsledamot övervägde KU-anmäla ”om de tjänade på det”

Publicerad 2016-02-29

Statsminister Stefan Löfven uppgav att han tror på Lisbet Palmes utpekande av Christer Pettersson.

Det fick riksdagsledamoten Jonas Millard (SD) att överväga en KU-anmälan – så länge partiet kunde vinna på det.

”Jag är dock tveksam om vi rent kommunikativt tjänar på att KU-anmäla honom”, skriver han i ett sms riktat till partiledaren Jimmie Åkesson.

När Stefan Löfven under söndagen gav sitt stöd till Lisbet Palmes utpekande efter statsministermordet 1986 väckte det direkt kritik.

Advokatsamfundets generalsekreterare var en av dem som kritiserade uttalandet och menade att Christer Pettersson ”ska behandlas som frikänd”. Å andra sidan hävdade civilrättsprofessorn Mårten Schultz att uttalandet var försvarsbart med tanke på det nationella trauma som omgärdade mordet och dess efterspel.

Hos Sverigedemokraterna övervägde man en KU-anmälan mot statsministern, kan Aftonbladet nu avslöja.

Erbjöd sig skriva anmälan

I ett sms från SD-riksdagsledamoten Jonas Millard riktat till partiledningen erbjöd Millard sig att skriva en anmälan om partitopparna så önskade.

”Löfvens uttalande idag om att han trodde att det var Pettersson som sköt Palme är sannolikt ett solklart fall av ministerstyre. Jag är dock tveksam om vi rent kommunikativt tjänar på att KU-anmäla honom”, skriver Millard i meddelandet som Aftonbladet tagit del av.

Just användandet av KU-anmälningar har varit en omdebatterad fråga och en granskning i DN nyligen visade att Moderaterna lämnat in 30 anmälningar bara det senaste året, av totalt 48 stycken som skickats till Konstitutionsutskottet.

– I en situation med en svag minoritetsregering som nu är det många som pekat på att det kan vara lockande för oppositionen att använda KU som en väg för att visa på fel hos regeringen. Man tar det inte till misstroendevotum, men med små nålstick använder man i stället KU, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Aftonbladet.

När Jonas Hinnfors får höra meddelandet, utan att veta vilket parti som överväger att anmäla, konstaterar han att det det är ytterligare ett tecken på hur en KU-anmälan urvattnas som begrepp.

– Åtminstone i det här fallet förefaller ju kommunikationsaspekten vara det viktiga, när det egentligen är den rent juridiska som borde vara avgörande. Grundtanken är att man ska göra en bedömning av det juridiska och inte huruvida detta fungerar att kommunicera via väljarkåren eller medlemmarna, säger Hinnfors.

”Juridiska aspekten till grund”

Jonas Millard uppger själv för Aftonbladet att han inte vill ge någon kommentar kring partiets interna kommunikationer.

Däremot bekräftar han att frågan har varit uppe för diskussion, men att det i nuläget inte finns några planer på att KU-anmäla statsministern.

Tar ni i beaktande eventuell kommunikativ vinst när ni gör KU-anmälningar rent generellt?

– Nej, det gör vi inte. Det är den juridiska aspekten som ligger till grund för KU-anmälningar, säger Jonas Millard till Aftonbladet.

Tycker du att man bör ta hänsyn till hur det uppfattas bland väljare?

– Jag tycker att man enbart bör ta hänsyn till det rent juridiska innan man gör en anmälan.

Han uppger att det är upp till de enskilda riksdagsledamöterna om de vill lämna in en KU-anmälan, men att han inte fått några sådana indikationer från sina partikollegor. Hos Sverigedemokraterna ska man inte behöva partiledningens tillåtelse, enligt Millard.

Aftonbladet söker Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.