Premiärministerfajten är igång – och det ser allt mörkare ut för ”skvallraren” Gove

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
Theresa May.

Theresa May, storfavoriten att ta hem posten som ny Tory-ledare och bli Storbritanniens nästa premiärminister, vann stort i första röstomgången på måndagen.

Samtidigt vill justitieministern Michael Gove ännu inte se sig slagen, trots en sval tredjeplats och flera kritiska röster.

– Jag tror att vi skulle starta krig med minst tre länder på samma gång med Michael som premiärminister, hördes Tory-höjdaren Ben Clark säga i tv-kanalen Sky News studio.

På måndagen var den första omröstningen om vem som ska komma att bli nästa ledare för det konservativa Torypartiet och därmed även Storbritanniens nästa premiärminister, efter David Cameron som avgår i höst sedan fiaskot i brexit-omröstningen.

Efter Boris Johnsons plötsliga sorti har inrikesminister Theresa May seglat upp som en stark, favorittippad kandidat. Andra favorit är energiminister Andrea Leadsom, som liknat sig själv vid ”en ny Margaret Thatcher, och som till skillnad från May stöttade brexit-sidan inför folkomröstningen om EU-medlemskapet.

May överlägsen segrare

Och när processen att utse nästa Toryledare inletts är oddsen på kvinnornas sida.

Redan i går skev Aftonbladet att hon säkrat stöd från 100 parlamentsledamöter, varav tio av dem regeringsmedlemmar.

Under måndagens första röstningsomgång, då 329 av de 330 konservativa parlamentsledamöterna deltog i en hemlig omröstning, tog Theresa May hem en överväldigande seger. Med 165 av rösterna kammade hon hem en klar majoritet, 50 procent av rösterna, rapporterar BBC. På andra plats kom just Andrea Leadsom med 66 röster, 20 procent.
Justitieministern Michael Gove som efter att gett Boris Johnsons dolkstöten, och indirekt fått honom att släppa tanken på att kandidera, tappat mycket av sitt stöd fick surt nog se sig besegrad av dem båda. Efter att ha fått 48 av parlamentsledamöternas röster placerade han sig snäppet under Leadsom.

Gove vägrar kasta in handduken

Trots det vägrar han se sig besegrad. I stället söker Gove nu stöd på bred front, och söker stöd hos partikamrater både från brexit-lägret och ”stanna”-sidan.
Efter att ha kampanjat hårt för att Storbritannien ska rösta sig ur EU och enligt egen utsago i 20 år ha argumenterat för att landet ska omvärdera sin relation till unionen anser han sig vara bäst lämpad att ”ratta en förändring”,

– Jag har lyckats att föra samman människor över det konservativa partiet bakom ett hoppfullt och optimistisk budskap om förändring, och jag hoppas att jag kommer att kunna ta detta budskap till landet, säger han efter dagens omröstning enligt BBC.
Men inte alla håller med honom.

”Skulle starta tre krig”

Häromdagen skrev Ben Wallace, Boris Johnsons tidigare kampanjledare, i en artikel för brittiska Daily Telegraph att Michael Gove är ”olämplig” som premiärminister – eftersom han ”läcker som ett såll” och inte är pålitlig.

”Michael verkar ha ett känslomässigt behov av att skvallra, speciellt när han dricker, som han alltför ofta verkar ha gjort”, skriver Wallace och fortsätter senare:
”Den som leder det konservativa partiet måste vara trovärdig. Vi har ett delat land och ett delat parti. Det är ingen skillnad på en opålitlig ”brexit”-anhängare och en opålitlig som stödjer ”remain”. Att leda landet är en allvarlig sak. Det är inte ett spel, eller ett rollspel av House of Cards”.

Troligt högst omedveten om att att kameran var igång råkade även Tory-höjdaren Ken Clarke i samband med ett besök i den brittiska tv-kanalen Sky news fälla flera minst sagt mindre smickrande ord om Michael Gove, skriver Daily Mail.
Under vad Clark trodde var ett förtroligt samtal i tv-studion med den konservativa politikerkollegan Sir Malcolm Rifkind stämplade han bland annat Gove som ”galen”. Ken Clarke hade också något att säga om hur Storbritanniens utrikespolitik kan komma att se ut om Gove vinner kampen om Downing Street.

– Jag tror att vi skulle starta krig med minst tre länder på samma gång med Michael som premiärminister.

Han kallade också Theresa May för ”brutalt svår”. Utöver det hävdade Ken Clarke att Andrea Leadsom egentligen inte vill lämna EU och att endast en "liten tanklösa grupp av galningar" stöds överge den inre marknaden, skriver Daily Mail.

Ny omröstning väntar

Trots allt är Michael Gove inte helt ute i kylan. Bland annat stöds han av parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg, skriver BBC.

De två kandidaterna, Liam Fox och Stephen Grabb, som placerade sig sist i måndagens omröstningen är båda nu ute i rejset. Efter att ha blivit utslagna meddelade båda på måndagskvällen att de backar Theresa May. Den senare uppger att han ger henne sitt ”helhjärtade stöd, skriver The Guardian.

Ytterligare en omröstning väntar på torsdag, då tre kandidater ska bli två. Det återstår att se vilka som då blir kvar till den slutgiltiga omröstningen den 9 september då partimedlemmar röstar.

Publicerad:

LÄS VIDARE