Minst 99 nya lagar på gång i år

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Riksdagen kan förvänta sig att få behandla minst 99 propositioner från regeringen under året. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Riksdagen kan förvänta sig att få behandla minst 99 propositioner från regeringen under året. Arkivbild

NYHETER

Regeringen planerar att lägga fram minst 99 lagförslag under året.

Bland dem finns rätt att jobba kvar till 69 år och hårdare tag mot handel med hyreskontrakt.

Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 99 propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten.

Flera av lagförslagen har varit vallöften eller ingår i regeringsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Straffa köpare

I april kommer ett förslag med åtgärder mot handel med hyreskontrakt. Det var ett vallöfte från statsminister Stefan Löfven (S) och en så kallad lagrådsremiss lämnades till Lagrådet redan strax före valet.

Det förslaget innebar att även de som betalar för ett hyreskontrakt svart ska kunna straffas med böter eller fängelse i upp till två år i normalfallet. Köparen föreslås även kunna bli av med sin lägenhet direkt.

I vår kommer också förslag om höjt tak för rutavdrag, om större frihet för att få bygga altan och nya skatteregler för ägarskiften mellan närstående i fåmansföretag.

I april lägger arbetsmarknadsdepartementet fram ett förslag om att förlänga anställningsskyddet tills arbetstagaren fyllt 69 år.

Lagändringen föreslås träda i kraft i två omgångar. Den 1 januari 2020 ska åldersgränsen höjas till 68 år. Den 1 januari 2023 ska gränsen höjas till 69 år.

I maj kommer även förslaget att höja pensionsåldern.

Hårdare tag mot brott

En lång rad förslag ger rättsväsendet ökade befogenheter att bekämpa brott.

Högt på polisens önskelista står en lag som tvingar teleoperatörer att lagra och lämna ut trafikdata vid brottsutredningar. Det förslaget beräknas vara klart 9 april.

Polisen vill också gärna kunna sätta upp kameror på brottsutsatta platser utan att begära tillstånd först.

Mer kameraövervakning

En proposition om kamerabevakning i brottsbekämpningen väntas ligga på riksdagens bord i juni. Det innebär sannolikt att lagen inte kan träda i kraft förrän till årsskiftet.

Samma gäller för ett lagförslag som anses viktig i kampen mot terrorism och annan grov brottslighet. Det förslaget ska ge polisen möjlighet att med spionprogram avläsa innehåll i telefoner och datorer. Förslaget om så kallad hemlig dataavläsning ska vara klar i september.

Även skärpta straff för angrepp och sabotage mot blåljuspersonal dröjer ännu ett tag. Ett lagförslag ska läggas i maj, men riksdagen kommer inte att fatta beslut förrän efter sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE