Krishanteraren: ”Han tog en kula för chefen”

Publicerad 2016-01-14

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström lämnar sina uppdrag efter Aftonbladets avslöjanden.

Enligt krishanteraren Paul Ronge offrades han för att rädda ordföranden Annelie Nordström.

– Han tog en kula för chefen, säger han.

Pr-experten Paul Ronge.

Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström lämnade i eftermiddag alla sina uppdrag i fackförbundets ledning. Enligt krishanteraren Paul Ronge "tog han en kula" för sin chef, Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Förhoppningen hos Kommunals ledning måste vara att det räcker med att Bergström avgår. Han gör en sådan omfattande självkritik och säger att han är en belastning. Men det är märkligt. Annelie Nordström har minst lika stort, eller större, ansvar för hur verksamheterna har fungerat under hennes tid som ordförande, säger han.

Ronge säger att fackförbundets taktik nu är att offra en person i ledningen.

– Man hoppas nu att man kommer ur det här så oskadda som möjligt.

”Medlemmana måste ta sig för pannan”

Han tror att Annelie Nordströms framtid kommer att avgöras av medlemmarna.

– Och om de har fortsatt förtroende för henne. Men får inte underskatta att det är en väldig kraft i detta. Kommunals medlemmar är lågavlönade och bär upp Sverige. De har inte en chans att kunna dricka sprit gratis på arbetsgivarens bekostnad på det här sättet. De måste ta sig för pannan när de läser om porrstjärnor och svindyra viner, säger Ronge.

Kriskommunikationsexpert Hans Uhrus, som tidigare arbetat åt arbetsgivarorganisationen Almega, säger att det är ytterst allvarligt att Kommunal inte haft kontroll på sin egen verksamhet.

– Man har verksamhet som dels går med förlust men som också bryter allvarligt mot de etiska normer och moralkompass som finns på Kommunal. I en verksamhet som bygger på medlemsavgifter handlar det om ett stort förtroendekapital man har att göra med, säger han.

Uhrus säger att delar av fackförbundets ledning länge duckade medias frågor.

– Framgångsrik kriskommunikation bygger på snabbhet, öppenhet, tillgänglighet och empati. Nu har man väl insett att de första dygnens hanterande av det här är långt ifrån vad man borde ha gjort. Det tyder på att man inte är föreredd.

Beprövad teknik

Han menar att Annelie Nordström nu försöker med en beprövad teknik - att distansera sig från skandalerna.

– Sedan får vi se om det blir framgångsrikt eller inte, det får framtiden utvisa. Men det är skillnad på om en enskild medarbetare agerar felaktigt, det kan man inte kräva att högsta ledningen känner till. Men digniteterna på de här verksamheterna måste vara känt bland även bland ledningspersonerna, annars har det ett allvarligt ledningsproblem.

Nordströms framtid avgörs av medlemmarna, menar han.

– Det beror också på vad som kommer fram ytterligare. När sådant här väl har börjat få offentlighetens ljus, så kommer det ofta fram ytterligare saker. Det handlar om närmaste dagarnas utveckling, hur hon agerar och hur man hanterar sin kriskommunikation. Det är ett oskrivet blad.

Nordström: Inom kassörens ”hägn”

Annelie Nordström säger till Aftonbladet att hon förstår att Anders Bergströms avgång kan tolkas som ”att han tog en kula för chefen”.

– Så kan det givetvis uppfattas men vi har också våra specifika ansvarsområden. Han har både varit ordförande i Lyran och han har haft ansvaret för Kommunals ekonomi. Det här har hela tiden varit inom hans hägn. Jag har ju ett mer övergripande ansvar, givetvis ansvar i någon mening för det här, säger hon.

Förstår du att man kan uppfatta det så?

– Absolut.

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen

ANNONS