KD-profiler kritiska till högervridning

Publicerad 2015-04-25

Ebba Busch Thor slår tydligt fast att KD ska vara ett högerparti.

Men hon får mothugg från flera partivänner - bland andra Alf Svensson.

– Vi ska finnas som ett kristdemokratiskt parti, inte som ett höger- eller vänsterparti, säger han.

Alf Svensson.

När Ebba Busch Thor höll sitt första tal som partiledare för Kristdemokraterna var hon tydlig med att partiet ska stå till höger.

– Vi får ibland frågan om vart vi befinner oss på höger-vänsterskalan. Svaret är till höger, säger hon.

Hon tog upp exempel som familjepolitiken där föräldrar själv ska få bestämma om föräldraledigheten. Hon vill begränsa statens inflytande och pratar i stället om vikten av en medmänsklighet.

"Jag vill inte använda den etiketten"

Högervridningen oroar flera partivänner. I går meddelade den tidigare riksdagsledamoten Peter Althin att han kommer lämna KD om Ebba Busch Thor blir vald.

– Att KD nu ska bli det parti som står längst till höger av alla riksdagspartier gör att det blir ett parti där jag inte hör hemma, sa han.

Även riksdagsledamoten Penilla Gunther, som tidigare i vår kandiderade till partiledarposten, tycker att partiet nu väljer fel väg. Efter att Ebba Busch Thor valts sa hon att det är uppenbart att det finns två tydliga viljor inom KD.

Hon vill nu att partiet öppet diskuterar hur man definierar sin politik.

– Vi har uppenbart olika tolkningar om vad Kristdemokraterna är. Jag tolkar inte partiet som ett högerparti, jag vill inte använda den etiketten, säger Penilla Gunther.

Alf Svensson: Man ska vara försiktig

Även den tidigare partiledaren Alf Svensson vänder sig emot att Ebba Busch Thor så tydligt slår fast att KD är ett högerparti.

– Jag tycker man ska vara lite vara lite försiktig med att använda den typen av epitet som hon gjorde.

Han fortsätter:

– Vi ska finnas som ett kristdemokratiskt parti, inte som ett höger- eller vänsterparti. Det är det som gör att vi har ett existensberättigande.

Att den gamla partivännen Peter Althin nu är beredd att lämna KD tycker Alf Svensson är olyckligt.

– Jag får ringa till honom. Han är superbegåvad men gör ett rejält utspel. Samtidigt är han ju klart medveten om det som står i bibeln: "det är av deras frukt man ska känna dem". Hon måste få visa sakpolitiskt vad hon lägger fram för förslag. Han kan ju inte bara ta ställning utifrån vad han tror.

Aftonbladet har sökt Peter Althin under lördagen.