Hopp om att utrota hepatit C

Av: TT

Publicerad:
Den vanligaste orsaken till hepatit C i Sverige är smutsiga sprutor. Nya mediciner botar dock de flesta från sjukdomen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Den vanligaste orsaken till hepatit C i Sverige är smutsiga sprutor. Nya mediciner botar dock de flesta från sjukdomen. Arkivbild.

Hepatit C är en sjukdom som varje år dödar över 1,3 miljoner människor i världen. Världshälsoorganisationen WHO har som mål att utrota sjukdomen till 2030 – och läget ser ljust ut tack vare nya, effektiva mediciner.

I Sverige finns i dag omkring 40 000 människor som är bärare av eller har sjukdomen, enligt Stockholms läns landsting. År 2014 kom nya läkemedel som då var dyra och bara erbjöds till de allra sjukaste patienterna. Men i dag har kostnaderna pressats efter överenskommelser mellan staten, vårdgivarna och läkemedelsföretagen – och subventioner gäller nu för samtliga patienter.

– Många beskriver behandlingen som revolutionerande – den är så enkel, lätt att tolerera och den botar över 95 procent, säger Gerd Lärfars, ordförande för Stockholms läns läkemedelskommitté.

– Det är ett fantastiskt framsteg för patienterna med den här kroniska sjukdomen, tillägger hon.

Kartlägga smittade

En stor utmaning som återstår är att kartlägga och hitta alla patienter med hepatit C, både dem som har symptom av sjukdomen och dem som är bärare men symptomfria.

I Sverige sprids infektionen oftast mellan missbrukare som delar sprutor.

– För patienter med hepatit C och pågående missbruk är det väldigt viktigt med fler insatser än bara läkemedel för att lyckas med behandling, så att man minskar risken för att sprida smitta eller att smittas till exempel genom orena sprutor, säger Gerd Lärfars.

Det kan handla om till exempel sociala insatser där man ser till patientens helhetssituation, enligt henne.

"WHO: Behandla alla"

I takt med att de generiska versionerna av läkemedlen fortsätter att sjunka i pris kan de också bli tillgängliga för länder där sjukdomen är vanligare, och de ekonomiska resurserna sämre.

– WHO:s nya rekommendation är att alla smittade med hepatit C som är tolv år eller äldre ska behandlas med de nya medicinerna. Det är omkring 70 miljoner människor, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett videomeddelande.

WHO uppmärksammar på lördagen sjukdomen genom Världshepatitdagen.

Publicerad: