Protesterade mot utvisning på flygplan – mannen fick gå av

Publicerad 2014-04-10

Ghader Ghalamere ska utvisas till Iran och skulle i morse ha flugits från Östersund till Arlanda.

Då vägrade flera medpassagerare att ta på sig sina bälten i protest.

Senare lyfte planet – utan den utvisningshotade mannen ombord, rapporterar lokala medier.

Ghader Ghalamere, som är från Iran, har bott i Östersund i fem år med sin familj. Men i går hämtades han i sitt hem och fördes till polisstationen i Östersund för att ett avvisningsbeslut ska verkställas.

Protester på flygplatsen

Både han och hans familj har uttryckt stor oro för vad som ska hända honom i Iran eftersom han var med i kurdiska motståndsrörelsen, skriver Östersunds-Posten.

– De skickar mig i döden om jag måste tillbaka, har Ghader Ghalamere sagt till tidningen.

Och protesterna mot att han ska utvisas har varit många.

Klockan kvart över sju i morse skulle han ha åkt med ett plan från Östersund/Åre flygplats. Men ett tiotal personer, både anhöriga och personer från organisationen "Ingen människa är illegal", hade samlats på flygplatsen för att protestera, uppger P4 Jämtland. Bland annat hade man delat ut flygblad till piloten och andra och polisen var på plats.

Informerade passagerarna

Malin Björk, Vänsterpartiets första namn till EU-parlamentsvalet, hamnade på samma flygplan som Ghader Ghalamere i morse.

Under gårdagskvällen informerades hon om fallet av partikollegor i Östersund som engagerat sig i mannens öde och protesterat mot utvisningsbeslutet. På flygplatsen fick hon mer information och flygblad från representanter från organisationen "Ingen människa är illegal".

– Jag hade frågat de från "Ingen människa är illegal" om vad man kunde göra och de sa att det är piloten som bestämmer om planet ska lyfta och att man kan knäppa av sig säkerhetsbältet, säger Malin Björk till Aftonbladet.

Väl ombord ställde hon sig upp i planet och informerade medpassagerarna om det.

– Jag sa att han har två barn i Sverige och att jag inte tycker att man ska ta honom ifrån sina barn. Det känner jag både som förälder och människa.

Fick gå av planet igen

Hon spände inte fast sig och tror att flera andra följde efter.

En stund senare hörde hon piloten prata med någon om att inte lyfta med Ghader Ghalamere ombord.

– Jag hörde att de sa att det är onödigt risk att ta, säger hon.

Malin Björk vet inte om det var bältprotesten från passagerarna eller om det var något annat som fick piloten att fatta beslutet.

I vilket fall var Ghader Ghalamere inte ombord när planet lyfte några minuter efter utsatt tid. Han fördes i stället tillbaka till flygplatsen. Han ska enligt uppgifter till ÖP ha varit paniskt rädd när han fördes till planet.

Enligt Oscar Berglund, länsvakthavande befäl på Jämtlandspolisen, kommer Ghader Ghalamere att transporteras på annat sätt.

– Han transporteras med bil i stället till det förvar där han ska vara, sa han på torsdagsmorgonen och berättade att det skulle ske under dagen.

Ansågs ha flyktingskäl

En ”underårig yngling” greps för att ha trängt sig in på flygplatsområdet i samband med protesterna. I nuläget misstänks han för grovt olaga intrång.

Oscar Berglund säger att det inte är sällsynt att det sker protester i samband med utvisningar.

– Det är vanligt och det är förståeligt också. Sedan att det blir de här proportionerna, att någon försöker ta sig in på flygplatsområdet, är allvarligt. Säkerheten är väldigt viktig på flygplatsområden.

ÖP har tidigare intervjuat Ghader Ghalamere. Han berättade då att han flydde från Iran redan år 1998 och anslöt sig till Kurdiska demokratiska partiet. Under flera år var han gerillasoldat på den irakiska sidan. År 2002 fick nog och flydde tillsammans med andra till Turkiet. Han har papper på att FN:s flyktingorgan UNHCR ansåg att han hade flyktingskäl, men tilldelades aldrig något nytt hemland. I Sverige räcker inte det som asylskäl eftersom han på egen hand tog sig hit.