La ner covid-mottagning – med en smiley

Kritiken: Inget formellt beslut taget – men ändå ska postcovid-mottagningen flyttas

Publicerad 2021-05-10

”Då kör vi”, skriver sjukvårdschefen i ett mejl och avslutade med en smiley.

Sedan läggs postcovid-mottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna ner.

Nu hänvisas de långtidssjuka covidpatienterna till en ny mottagning som öppnas i Huddinge.

– Man måste stoppa den här flytten tills man har fått koll på allting, säger sjukhusets huvudskyddsombud.

Postcovid-mottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna öppnades tidigt i pandemin. Hittills har runt tusen patienter med långvarig covid följts upp. Behoven är fortsatt mycket stora.

Mottagningen har under året som gått byggt upp en unik kompetens och fungerar i dag som ett kunskapscentrum för hela Sveriges sjukvård.

Nu läggs den ner med kort varsel. Torsdagen den 6 maj fick personalen i Solna veta att mottagningen stänger i början av juni.

En ny postcovid-mottagning öppnas på Karolinska sjukhuset i Huddinge, enligt uppgift med något annorlunda organisation och annan bemanning.

Ingen vågar berätta

Anställda på Karolinska uttrycker bestörtning.

De förstår inte varför man väljer att lägga ner en fungerande verksamhet för att börja om på nytt på ett nytt sjukhus.

De är oroliga för att den kunskap och erfarenhet de samlat på sig under ett år med pandemin ska gå förlorad.

Och de är oroliga för hur det ska gå för patienterna.

Men det är ingen som vill prata öppet. Flera anställda, även läkare, vittnar om en kultur där den som pratar med media stämplas som illojal. De säger att de är rädda för att blir straffade av sjukhusledningen.

Bestämdes i ett mejl?

Enligt regionens Hälso- och sjukvårdsförvaltning finns det inget formellt beslut att flytta postcovid-vården.

Den enda dokumenterade diskussionen i ärendet än en mejlväxling mellan Karolinskas operative direktör Kalle Conneryd Lundgren och HSF:s avdelningschef Lena Hanberg.

Den 1 mars hjälper Conneryd Lundgren Lena Hanberg att formulera sig när beskedet om omorganisationen ska kommuniceras.

Han skriver bland annat att han tycker att hon ska stryka meningen ”HSF är eniga med K:s (Karolinskas, reds anm) ledning om att att mottagningen bör ligga i Huddinge” , då den enligt honom kan öppna för tolkningen att Karolinska ”reglerar var i systemet uppdrag bör fördelas”.

Hanberg svarar ”Toppen! Då kör vi” och skickar en smiley.

Lena Hanbergs mejl till Kalle Connerud Lundgren.

Sex veckor senare får Kalle Conneryd Lundgren lämna sin tjänst med omedelbar verkan, med en fallskärm på 4,1 miljoner, vilket DN har berättat om.

I dag vill Conneryd Lundgren inte prata om flytten av postcovid-mottagningen.

– Jag har inte haft något med det att göra, säger han.

”En långsiktig lösning”

HSF-chefen Lena Hanberg svarar på mejl att man gemensamt har kommit överens om en lokalisering för mottagningen utifrån var det finns bäst förutsättningar för en långsiktig lösning.

Enligt henne finns det inget missnöje med verksamheten på postcovid-mottagningen i Solna.

På frågan hur flytten kommer att gynna patienterna svarar Hanberg att mottagningen i Huddinge kommer att vara multidisciplinär.

Multidisciplinär innebär att olika specialister från olika medicinska områden samarbetar. Det sker redan i dag på mottagningen i Solna.

Karolinska stänger postcovid-mottagningen i Solna.

”Dödar engagemanget”

Oppositionsregionsrådet Talla Alkurdi (S) anser att det behövs fler postcovid-mottagningar, inte färre. Hon ser gärna en ny mottagning i Huddinge, bara den i Solna får vara kvar.

– Mottagningen i Solna startades på initiativ av vårdpersonalen. De har byggt upp en fantastisk verksamhet som hjälpt och hjälper så många. De är ledande inte bara i landet utan även internationellt och har en god koppling till forskningen.

– Jag förstår inte varför man väljer att döda det engagemanget i stället för att uppmuntra det. Det står klart att många i personalen inte kommer att flytta med till Huddinge, man kommer att tappa en enorm kompetens, säger Alkurdi.

”Följer inte lagar och regler”

Mikael Nilsson, huvudskyddsombud på Karolinska sjukhuset, är kritisk till hur omorganisationen genomförs.

– Man har inte följt de lagar och regler som gäller när man ska flytta eller förändra verksamhet. Man har inte gjort någon riskanalys, varken av arbetsmiljön, den medicinska aspekten, eller hur patienterna kommer att påverkas.

Enligt Nilsson har sjukhusledningen inte heller kunnat förklara varför postcovid-mottagningen ska flytta.

– De enda svar vi fått när vi frågat är klyschor. Det anser vi inte räcker när man ska avveckla en spjutspets som den här mottagningen är.

– Nu har man gjort allt väldigt snabbt och tagit genvägar. Vi anser att man måste stoppa den här flytten tills man har fått koll på allting.

Karolinska: Goda förutsättningar

Karolinska sjukhuset presstjänst svarar via mejl på Aftonbladets frågor. Det finns ingen på sjukhuset som kan ställa upp på intervju.

Varför flyttar man postcovid-mottagningen från Solna till Huddinge?

Karolinska Universitetssjukhuset har fått ett uppdrag från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att etablera en permanent post-covid mottagning med placeringen på Karolinskas andra sajt i Huddinge och den mottagningen. Verksamheten i Solna fortsätter tills dess att den permanenta lösningen är på plats i Huddinge.

Vilka är fördelarna för patienterna med att flytta mottagningen från Solna till Huddinge?

Vi har ett uppdrag från HSF att etablera en permanent post-covid mottagning i Huddinge. Det finns goda förutsättningar för att etablera denna multidisciplinära mottagning i Huddinge.

Hur ser ni från sjukhusets sida på att ett flertal anställda säger att de inte vågar prata med media, då de är rädda för att bli bestraffade av sjukhusets ledning om de gör det?

Vi delar inte uppfattningen att anställda inte vågar prata med media. Vi har många medarbetare som uttalar sig i media.

PODD Välkommen, fas fyra

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS