HVB-hem

HVB-hem stängs efter uppgifter om hot och våld

Av: 

TT

Efter en oanmäld inspektion har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att stänga två HVB-hem i Skåne. Arkivbild.
Efter en oanmäld inspektion har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att stänga två HVB-hem i Skåne. Arkivbild.

NYHETER

Två HVB-hem i Skåne har stängts efter uppgifter om hot, våld och kränkningar. Beslutet gäller ett hem i Arlöv och ett i Oxie och bolaget som drivit verksamheten har nu tillfälligt förbjudits att driva HVB-hem, rapporterar Sydsvenskan.

Beslutet fattades av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en oanmäld inspektion. I samtal med de ungdomar som bodde på hemmen framkom flera allvarliga uppgifter. Bland annat ska personalen ha utsatt ungdomar för knuffar, fasthållningar och nedläggningar och personal ska också ha uttryckt mordhot och hot om tvångsomhändertagande. Vidare finns uppgifter om droganvändning inom personalgruppen. Uppgifterna är inte färdigutredda.

Ivo pekar också på att bolaget tagit emot barn som inte ryms inom tillståndet och att personalen inte kontrollerats genom utdrag ur polisens register vid nyanställningar. Efter ett misstänkt sexuellt övergrepp på ett av hemmen gjordes varken polisanmälan eller anmälan enligt lex Sarah, i stället valde ledningen att skriva ut de misstänkta pojkarna och göra en orosanmälan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ivo: Det är allvarliga brister som framkommit

ÄMNEN I ARTIKELN

HVB-hem

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg

Skåne