Socialchef avstängd efter att ha skippat vaccinkö

Uppdaterad 2021-08-25 | Publicerad 2021-02-09

Flera chefer i Upplands Väsbys kommun rundade vaccinationskön.

Efter Aftonbladets avslöjande har socialchefen stängts av.

– Jag tycker verkligen det var omdömeslöst, säger kommundirektören Regina Kevius.

Under måndagskvällen kunde Aftonbladet avslöja att flera chefer i Upplands Väsby kunnat runda kön efter att ha erbjudits vaccinet.

”Förvånad och upprörd”

Nu har det fått snabba konsekvenser.

– Jag kände inte till det här och var tvungen att börja ringa runt och blev både förvånad och upprörd, säger Upplands Väsbys kommundirektör Regina Kevius.

Socialchefen, som uppgav att han själv är drabbad av diabetes, hjärtproblem och högt blodtryck, har nu stängts av från sitt arbete, enligt Kevius.

– Jag tycker agerandet är olämpligt och tillsätter i dag en extern utredning som ska kolla hur det har kunnat inträffa att man har kunnat gå före i vaccinationsordningen. Det påverkar förtroendet för våra chefer.

Varför tycker du att det är olämpligt?

– Det är väldigt tydligt att vaccineringen ska gå till de som behöver det allra mest, äldre och sjuka, de som jobbar på särskilt boende, inom hemtjänsten och där man träffar människor som behöver vaccinet, säger Regina Kevius.

Vidtar åtgärder

Enligt kommundirektören kommer utredningen att få avgöra vilka konsekvenserna blir för de personer som inte följt kommunens tänkta vaccinationsordning.

– Vi kommer att vidta disciplinära åtgärder, som skriftliga varningar och se över hur det har kunnat ske. Vi tar detta på mycket stort allvar.

Kommundirektören Regina Kevius.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen