Efter skalven – här låter de huset rasa

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

IZMIR. Många har blivit hemlösa i en handvändning efter jordbävningen som skakat Turkiet.

När ytterligare ett höghus – en hårsmån från att tippa över – nu rivs är uppståndelsen stor på Izmirs gator.

– Jag har precis fått veta att min bror är där inne, säger 60-årige Aytekin Bildrici med tårar i ögonen.

Det är tjockt med folk bakom avspärrningstejpen som spänts upp över ett stort område längs gatan Alija Izet Begovic i Izmir. I blickfånget: ett tiltande höghus som i princip ser ut att kunna falla om man blåser på det.

Lägenhetshuset som stöttats upp går inte att rädda meddelar räddningstjänsten. Trycket är för stort.
Foto: Magnus Wennman
Lägenhetshuset som stöttats upp går inte att rädda meddelar räddningstjänsten. Trycket är för stort.

Bland åskådarna som trängs på en smal sidogata för att få en skymt av byggnaden, få svar på vad som pågår, händer något. En äldre man i den täta skaran omringas. Han kramas hårt av unga och gamla. Trots att nästan hela ansiktet täcks av munskydd säger ögonen allt.

– Min bror bor i det huset. De har letat och letat men inte hittat något livstecken. Jag hade fortfarande hopp. Men jag har precis fått veta att min bror är där inne och att han är död, säger Aytekin Bildrici, 60, medan tårarna rinner.

Foto: Sophie Stigfur
Aytekin Bildrici har just fått veta att hans bror är död och att huset han bor i ska rivas: ”Jag träffade honom för bara fem dagar sedan. Det är en chock”.

Taket till bottenvåningen rasade ned under jordbävningen i fredags. Kvinnan som drev en livsmedelsbutik på bottenplanet hör till de totalt 69 personer som enligt de senaste uppgifterna hittats döda i Izmir.

Sedan dess har räddningstjänsten stöttat upp byggnaden med lyftkranar medan de sökt efter överlevare. Flera personer har kunnat räddas.

Men efter att hundar skickats in för en sista genomsökning meddelar räddningstjänsten slutligen att det inte finns något livstecken kvar.

Foto: Magnus Wennman
Runt om i miljonstaden Izmir sker nu intensiva räddningsinsatser på flera platser. Jordbävningar är vanligt, men skador av den här omfattningen har inte skett på 52 år.

Starka känslor efter beskedet

Motståndet från de stöttande kranarna mot det väldiga huset räcker inte längre. Byggnaden går inte heller att rädda.

Bildrici är inte ensam om tårarna. En yngre kvinna tränger sig hastigt iväg, gråtandes genom folksamlingen. Ett äldre par som bor i huset blundar medan de håller om varandra.

– Jag har inga ord just nu, säger kvinnan.

För vissa står det nu klart att en anhörig faktiskt inte kommer att kunna räddas på samma mirakulösa sätt ur rasmassorna som tidigare applåderats i andra kollapsade höghus runt om i Izmir.

Foto: Magnus Wennman
Civilingenjör Gencay Gul är en av många som tampas med frågan om hur man ska genomföra rivningen på ett så riskfritt sätt som möjligt.

”Kommer behöva rasera flera”

Andra förlorar i och med beskedet sina hem – och med det allt de äger och har, efter att snabbt ha lämnat sina bostäder när marken började skälva.

Plötsligt hemlösa, hänvisade till vänner och familj, eller tältläger. Något som förmodligen kommer drabba betydligt fler i Izmir, enligt Gencay Gul, en av flera ingenjörer på plats som bistår med råd kring hur man ska ta sig an det komplicerade rivningsarbetet.

Han sveper med handen över raden av höghus som tornar upp sig sida vid sida längs den breda gatan. Åtta hus kanske, med minst lika många våningar per byggnad, säger han.

– Jag tror att vi kommer att behöva rasera alla. Huset vi just nu river är akut. Men även de andra har sprickor och är kraftigt påverkade i strukturen. Förutom att det är farligt att låta dem stå kvar och riskera att de rasar istället för att riva dem under kontrollerade former tror jag också att få skulle våga flytta in i dem igen, säger Gul.

Foto: Magnus Wennman
Dramatiken kring det lutande huset fyller gatorna med åskådare.

Okänt hur många som begravts i betongen

Kvar i byggnaden finns människor som var hemma vid lunchtid i fredags när jordbävningen ställde allt på ända. Nu är de döda kroppar, som kommer att tas om hand i takt med att våningsplanen lyfts bort.

Hur många det rör sig om vet Gencay Gul inte.

– Nej. Det vet tyvärr ingen.

Totalt har nu 21 byggnader totalförstörts efter jordbävningen i Egeiska havet mellan den grekiska ön Samos och Turkiets västkust. Ett antal som alltså väntas växa, såväl som antalet dödsoffer.

Vid klockan 21.30, svensk tid, hade 69 dödsoffer hittats och 949 personer uppges skadade. 220 av dem vårdas på sjukhus.

Sent under söndagskvällen rapporterar lokala medier att man totalt uppmätt hela 1 012 efterskalv sedan jordbävningen i fredags, varav 43 efterskalv nått över magnitud 4.

Publicerad: