Tongivande oppositionell flyr Venezuela

TT-Reuters

Publicerad 2020-10-24

Den tongivande venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López lämnar landet. Arkivbild.

Den tongivande venezuelanske oppositionspolitikern Leopoldo López har lämnat den spanska ambassadörens residens i Caracas för att fly Venezuela.

– Jag kan bekräfta att han lämnade ambassaden av egen fri vilja och lämnade Venezuela i hemlighet, säger Leopoldo López far, som också heter Leopoldo López.

Enligt López den äldre korsade sonen gränsen till grannlandet Colombia i fredags och har sedan dess tagit sig vidare till ett tredje land. Slutdestinationen är Spanien, där hans hustru och dotter bor sedan i maj.

– Vi hoppas att han anländer i morgon, säger pappa López, som är EU-parlamentariker för det spanska konservativa partiet Partido popular.

López fängslades 2014 efter att ha lett protester mot Venezuelas president Nicolás Maduro. 2017 omvandlades påföljden till husarrest, och från sitt hem agerade López mentor åt den yngre partikollegan Juan Guaidó.

När Guaidó våren 2019 uppmanade militären att revoltera mot Maduro fanns López vid hans sida under gatuprotesterna. Sedan försöket att störta Maduro misslyckats sökte López först skydd hos den chilenska ambassaden, varifrån han flyttade till det spanska ambassadörsresidenset.

Relationen med den spanska värden har inte varit helt harmonisk. Spaniens dåvarande tillförordnade utrikesminister Josep Borrell lovade att inte lämna över López till den venezuelanska myndigheterna, men slog också fast att landets diplomatiska beskickningar i Caracas inte fick användas som centrum för den politiska oppositionen.