Hade mördarbakterie – fick ingen ambulans

Publicerad 2020-05-27

Någon ambulans bedömdes mannen inte behöva.

SOS Alarm i Malmö kritiseras från myndighetshåll.

Det sedan en allvarligt sjuk man inte fått någon ambulans.

Senare visade det sig att mannen drabbats av en mördarbakterie.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har konstaterat att den operatör som svarade hos SOS Alarm i Malmö brustit i sitt arbete. Hen utförde inte en tillräckligt omfattande intervju och brast även i dokumentationen.

Enligt myndigheten borde operatören ha ställt fler följdfrågor när hen hörde om de symtom som mannen berättade om samt då det var svårt att höra vad som sades. Om inte borde operatören ha rådfrågat någon med högre medicinsk kompetens eller larmat ut en ambulans.

Kunde mist livet

Det larmsamtal som gjordes dokumenterades inte heller i systemet, vilket medarbetaren också kritiseras för.

Den man som ringde in till SOS Alarm visade på symtom på blodförgiftning. Trots att han pratade sluddrigt, hade en infektion i benet och var magsjuk ansåg larmcentralen att han var för frisk för att åka ambulans.

Via sin sjukvårdsförsäkring lyckades han till slut få ambulans in till ett sjukhus, där det visade sig att han var drabbad av en mördarbakterie. Enligt den anmälan som gjorts fick mannens hustru höra att han troligtvis inte skulle ha klarat sig med livet i behåll om han kommit in några timmar senare.

Hamnade i respirator

Till följd av sitt dåliga skick fick mannen efteråt ligga i respirator i några dygn.

Efter att ha konstaterat att operatören brustit i sitt arbete har IVO valt att avsluta ärendet. I sitt beslut betonar de dock att de kan komma att följa upp vilka eventuella åtgärder SOS Alarm har genomfört efter händelsen.

Följ ämnen i artikeln