Sverige utanför när nordiska länderna öppnar gränserna

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

Danmark och Norge har enats om resor mellan länderna från den 15 juni.

Än så länge står Sverige utanför – men samtal pågår.

– Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger danska statsministern Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.

Foto: Janerik Henriksson/ TT NYHETSBYRÅN

Sakta men säkert börjar flera av världens länder lätta på restriktionerna.

Under fredagen meddelade Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) att man kommit överens med den danska regeringen om att öppna upp för fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.

Norge: Svårast med Sverige

Samtidigt meddelade Solberg att det ännu inte är klart om turistresor för de övriga nordiska länder, däribland Sverige, kommer att bli aktuella.

– I den situation vi befinner oss nu kommer det vara svårast att hitta en lösning med Sverige. Men det finns regioner i Sverige med låg smittspridning där vi kanske har möjlighet att hitta en lösning, säger Erna Solberg till TT:s utsände i Oslo.

Strax efteråt höll Danmarks statsministern Mette Frederiksen (S)också en presskonferens där hon meddelade att landet från och med den 15 juni öppnar upp för turism från Island, Tyskland och Norge.

Vill finna en lösning

Även här utelämnas Sverige från uppgörelsen.

– Vi har från den danska regeringens sida en stark önskan om att finna en lösning med vårt svenska grannland. Det kan till exempel vara en regional lösning med särskilt fokus på Öresundsregionen, säger Frederiksen.

För de turister som bestämmer sig för att åka till Danmark väntar trots tillåtelse att resa in i landet, strikta villkor, i form av att de måste kunna visa upp att de har ett bokat boende för minst sex nätter utanför Köpenhamn.

Den danska statsministern meddelar även att man har en förhoppning att kunna öppna upp landet för övriga EU-länder samt Storbritannien i slutet på sommaren.

Publicerad: