Expert: Dödsdomen en symbolhandling

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pakistans förre president Pervez Musharraf när han anlände till antiterrordomstolen i Islamabad i april 2013.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Pakistans förre president Pervez Musharraf när han anlände till antiterrordomstolen i Islamabad i april 2013.

NYHETER

En specialdomstol i Pakistan har dömt landets tidigare president, generalen Pervez Musharraf, till döden för högförräderi.

Domen kan komma att användas i förhandlingar mellan den nuvarande regeringen och militären, tror en expert.

– Det sannolika är att domen är en symbolhandling och att Musharraf inte kommer att avrättas, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

Fallet gäller Musharrafs beslut att upphäva konstitutionen och införa undantagstillstånd 2007. Tusentals personer greps, däribland flera politiska ledare och domare. Det kontroversiella beslutet utlöste växande protester mot Musharrafs styre, ett missnöje som i slutändan ledde till hans avgång 2008.

Velat vittna

Pervez Musharraf har befunnit sig i självvald exil sedan 2016 då ett utreseförbud hävdes för att han skulle kunna söka sjukhusvård utomlands. Sedan dess har 76-åringen tillbringat största delen av sin tid i Dubai och London.

– Musharraf har velat ge sin syn på saken och har varit beredd att besöka Pakistan, men han ville ha fullständiga säkerhetsgarantier vilket han inte fått, säger hans advokat Akhtar Shah enligt nyhetsbyrån AFP.

– Han är fortfarande sjuk och befinner sig i Dubai.

I början av december skickade Musharraf ut ett videoinspelat uttalande från sjuksängen där han beskrev åtalet som ogrundat.

Han har också tidigare nekat till alla anklagelser.

– Jag kallas för förrädare. Jag har varit överbefälhavare i nio år och jag har tjänat militären i 45 år. Jag har kämpat i två krig – är det "förräderi"? sade Musharraf under domstolsförhandlingar 2014.

Att domen skulle verkställas är osannolikt eftersom Musharraf inte befinner sig i Pakistan, konstaterar Sten Widmalm.

– Och han åker inte hem om han vet att han ska bli avrättad, säger han.

Möjlig benådning

Militären skulle sannolikt inte heller tillåta att en av de egna avrättas, tillägger Widmalm.

– Om man ger sig på Musharraf och försöker hänga honom tror jag att det skulle bli en militärkupp.

Pakistans militär säger i ett uttalande att dödsdomen mot Musharaf har tagits emot "med mycket smärta och vånda". En tidigare militärchef och president "som har tjänat landet i 40 år och krigat för att försvara landet kan säkerligen aldrig vara en förrädare", heter det.

Den nuvarande, allt mer auktoritära PTI-regeringen under ledning av premiärminister Imran Khan, har relativt god relation med militären.

En talesperson för Khan meddelar att regeringen kommer att analysera domen innan man beslutar hur man ska hantera den. Widmalm tror att en omförhandling av straffet kan bli aktuell.

– Khan kan använda det som ett förhandlingskort gentemot militären.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN