Anmälde män för våldtäkt – riskerar ett års fängelse

Uppdaterad 2020-01-02 | Publicerad 2019-12-31

Den 19-åriga brittiska kvinnan blev filmad när hon hade sex.

Efteråt polisanmälde hon 12 israeliska män för gruppvåldtäkt.

Nu är hon själv dömd av en domstol i Cypern.

Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits på ett hotell i Ayia Napa, en populär turistort på Cypern. Den lokala polisen inledde en utredning och kvinnan fick genomgå flera medicinska undersökningar.

Hon hade haft sex med några av männen, men de anklagade hävdade att det hade skett med 19-åringens samtycke.

Anställda på hotellet vittnade om att kvinnan strax efter det påstådda övergreppet setts festa med sina kompisar.

Rättsläkaren: Hon hade skador

Enligt polisen ska kvinnan ha lämnat motstridiga uppgifter men har också sagt att polisen pressat henne att ta tillbaka anklagelserna, skriver Daily Mail.

Rättsläkaren Marios Matsakis hade kallats som vittne av försvaret. Han uppgav att kvinnan hade skador som överensstämde med skador efter våldtäkt, uppger Reuters. Under rättegången vittnade kvinnan om hur hon och en av männen, hennes pojkvän, befann sig på hotellrummet själva. Då ska de andra männen ha dykt upp.

I förhör ska 19-åringen sedan ha medgett att hon ljugit och tagit tillbaka sin anmälan. Hon erkände att hon hittat på historien som hämnd för att hon filmats när hon hade sex. Det ledde till att hon själv blev åtalad för att ha ljugit för polisen och tagit upp myndighetens tid och resurser.

Domaren Michalis Papathansidi skrädde inte orden när han meddelade rättens beslut.

– Hon försökte undvika att svara på rättens frågor. Hon berättade inte sanningen och försökte vilseleda domstolen. Hon var inte tydlig med vad som hade hänt och jag ogiltigförklarar hennes version, sa han till den brittiska tidningen Daily Mail.

”Kränkt och förödmjukad”

Under rättegången ska kvinnan ha förklarat att hon ljög för att hon kände sig ”kränkt och förödmjukad” av filmningen samt att hon lider av posttraumatiskt stressyndrom.

Domen kommer om en vecka. Kvinnan riskerar upp till ett års fängelse och böter på motsvarande 18 000 kronor.

Aktivister protesterade mot behandlingen av 19-åringen utanför domstolen efter förhandlingen.

Nicole Papaleont, 16, säger till Daily Mail:

–  Vi är här för att en 19-årig kvinna har blivit våldtagen och trots det går männen som gjorde det fria.

”Storbritannien är djupt oroat över rättsprocessen i det här upprörande fallet och vi kommer att ta upp frågan med cypriotiska myndigheter”, skriver det brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande, enligt brittiska medier.

Följ ämnen i artikeln