”Wilma tröstade sin lillebror”

Bonusmamman om mördade Wilma Andersson

Publicerad 2020-05-13

Ett halvt år har gått sedan Wilma Andersson, 17, försvann och senare hittades död.

I dag väntas åtalet mot hennes tidigare pojkvän, en 23-åring som misstänks för mordet. Anhöriga har väntat på den här dagen.

– Det känns som en lättnad att det sker. Men vi kommer aldrig få tillbaka Wilma, säger Emmeli Selander, Wilmas bonusmamma.

Den 14 november förra året försvann Wilma Andersson. Familj och vänner hoppades förtvivlat på att den glada och omtänksamma 17-åringen skulle hittas välbehållen.

Hoppet släcktes två veckor senare – då hittade polisen en kroppsdel som tillhörde flickan.

En lång polisutredning har nu nått vägs ände. I dag väcks åtal mot Wilma Anderssons ex-pojkvän. Han misstänks ha mördat henne och sedan skaffat undan kroppen.

Oro för rättsväsendet

Emmeli Selander, Wilmas bonusmamma, har väntat på den här dagen och varit orolig för att det inte skulle bli något åtal.

– Jag trodde inte att rättsväsendet skulle klara av att styra upp detta när hon försvann. Men de har imponerat på mig gång på gång med nya bevis, säger hon.

Wilmas bonusmamma Emmeli Selander.

Lättnad är ett ord som kommer när Emmeli tänker på att det nu bli en rättegång.

Samtidigt är sanningen drabbande – den 17-åriga levnadsglada tjejen kommer aldrig mer att skratta mot henne, klappa om djuren på gården eller ta med småsyskonen på skogsäventyr.

– Hon var väldigt omtänksam mot de små barnen. Hon var en dröm som storasyster, säger Emmeli.

”Wilma var omtänksam, mjuk och väldigt duktig med hästarna”, säger bonusmamman Emmeli.

Hon berättar hur Wilma ibland matade minstingen på morgonen så att de slutkörda föräldrarna fick sovmorgon. Och hur 12-åriga Wilma brukade ta med den 6 år gamla halvbrodern för att bygga kojor och dammar i skogen. Och om hur hon ställde upp när han var ledsen.

– Då satt hon på hans rum och tröstade honom.

Minnet av Wilma är ljust.

Emmeli minns hur duktig hon var med gårdens djur. Som tyckte om hennes mjuka sätt.

– Wilma var omtänksam, mjuk och väldigt duktig med hästarna.

Wilma Andersson, 17, försvann den 14 november 2019.

Hon berättar att Wilma några år innan hon försvann flyttade till Uddevalla för att studera. Där träffade hon en äldre kille – den 23-åring som nu åtalas misstänkt för mord.

Det ska, enligt Emmeli, ha varit slut mellan Wilma och 23-åringen då hon försvann.

– Hon var bara där för att hämta sina saker.

I en tidigare intervju har Wilmas biologiska mamma Linda vädjat till allmänheten att inte sluta leta. Familjen kommer inte få ro förrän de kan ge Wilma en riktig begravning.

Trots att flickans kropp inte är återfunnen har polisen lyckats säkra bevis för att det rör sig om ett mord. Bonusmamman Emmeli Selander är mycket imponerad över att utredningen nu har lett fram till åtal.

– De har gjort ett jättebra jobb med de förutsättningar som finns.


Följ ämnen i artikeln