Rekordmånga lockades till utställningen

Publicerad:
Michael Rakowitz utställning var den mest besökta på tio år.
Foto: Helene Toresdotter
Michael Rakowitz utställning var den mest besökta på tio år.

NYHETER

Den försvunna konsten från Irak lockade många till konsthallen.

Så många besökare har de inte haft på tio års tid.

– Kulturföreningen lyckades verkligen sprida det på ett sätt som vi själva inte hade kunnat göra, berömmer Björn Jumme, presskontakt vid Malmö konsthall.

Malmö konsthall är i full färd med att byta utställning. Det efter att ha haft ”The Invisible Enemy Should Not Exist” av Michael Rakowitz under de senaste fyra månaderna. En utställning som visade sig vara succéartad.

Under de fyra månaderna hade Malmö konsthall 89 000 besökare. Inte sedan Sonic Youth 2009 har de haft en utställning som lockat lika mycket folk och för att hitta en utställning som toppar det får man backa bandet till millennieskiftet.

– På en tioårsperiod är det rekord för konsthallen, säger Björn Jumme, presskontakt vid Malmö konsthall.

Irakiska diasporan viktig

Bakom det stora antalet besökare tror Malmö konsthall att det finns två faktorer. Dels att Michael Rakowitz under året blivit ett allt större namn på den internationella konsthimlen men framförallt kopplingen till den irakiska diasporan i Malmö.

– Det blev drag i Malmö där man ville se detta. Man har på nyheterna sett hur IS förstört konstverk i Syrien. Helt plötsligt kan man se liknande konstverk i Malmö som är återuppbyggda på ett annat vis, säger Björn Jumme.

Utställningen bestod av historiska objekt som återskapats, då de försvann vid plundringen av Iraks nationalmuseum 2003. När Rakowitz återskapade föremålen valde han att använda sig av varuförpackningar, konservburkar och bruksföremål från Mellanöstern.

Foto: Helene Toresdotter
Föremålen har återskapats av bland annat mat- och godisbehållare.

”Väldigt känslomässigt”

– De flesta konstverken som gjorts finns inte längre. De är förstörda, vilket gjort det väldigt känslomässigt. Vi tar med oss att många upplevde det på ett känslomässigt plan och att det var en stark utställning på många plan.

Konsthallen har haft ett samarbete med Irakiska kulturföreningen i Malmö. De har inte bara lyckats locka nya målgrupper till konsthallen utan även haft egna visningar av utställningen där man lagt stort fokus på att ha arabiska översättningar på skyltmaterialet.

– Det här var över förväntan. Kulturföreningen lyckades verkligen sprida det på ett sätt som vi själva inte hade kunnat göra. De har nått ut till grupper som vi inte alltid har på konsthallen, säger Jumme.

2019 lockade Malmö konsthall totalt 195 000 besökare.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE