Provsvar klara – inte coronavirus i Sverige

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ambulanspersonal i skyddsutrustning väntar på en patient vid ett bostadsområde i Wuhan.
Foto: AP/TT
Ambulanspersonal i skyddsutrustning väntar på en patient vid ett bostadsområde i Wuhan.

De två personer som testats för coronavirus i Skåne bär inte på smittan, enligt Region Skåne.

Flera länder erbjuder medborgare hjälp att lämna den virusdrabbade staden Wuhan i Kina och USA avråder från resor dit.

Totalt har nu 82 personer avlidit i utbrottet, sedan det första dödsfallet i huvudstaden Peking har bekräftats.

I Skåne uppstod misstankar i söndags om att två patienter som vårdades på Skånes universitetssjukhus kunde ha smittats av coronavirus, eftersom de hade luftvägssymptom och hade varit på resa i ett riskområde.

Provsvar har nu visat att de inte var smittade, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Antalet bekräftade fall av smittade fortsätter att stiga och totalsiffran i Kina är nästan 2 750. Den yngste smittade är en nio månader gammal bebis i Peking.

Ytterligare flera tusen patienter med influensaliknande symptom befaras ha smittats

Trump erbjuder hjälp

USA:s utrikesdepartement avrådde på måndagen amerikanska medborgare från resor till Kina, och i synnerhet till den värst drabbade provinsen Wuhan.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att USA och Kina står i kontakt med varandra angående viruset.

"Vi har erbjudit Kina president Xi all nödvändig hjälp. Våra experter är utomordentliga!, skriver Trump.

Frankrikes regering erbjuder sig att flyga hem de fransmän som vill lämna Wuhan. Evakueringen med direktflyg till Frankrike kan ske med start i mitten av veckan och kan handla om allt från några tiotal till flera hundra, enligt hälsominister Agnès Buzyn.

Frankrike arbetar också för att hjälpa ett antal andra europeiska medborgare som bett om hjälp att lämna Wuhan, enligt utrikesdepartementet. Frankrike är tillsammans med Storbritannien de enda EU-länder som har konsulat i Wuhan.

Även Tyskland överväger att evakuera sina medborgare från Wuhan, enligt utrikesminister Heiko Maas. Antalet tyskar i staden uppskattas till ett tvåsiffrigt antal, enligt Maas.

Storbritannien och Spanien har tidigare beslutat att erbjuda sina medborgare hjälp med att ta sig ut från de värst drabbade områdena.

Städer i karantän

Kinas premiärminister Li Keqiang besökte staden Wuhan i provinsen Hubei, den stad där utbrottet startade, på måndagen. Enligt regeringen pratade Li med vårdpersonal och patienter, och inspekterade insatserna för att begränsa spridningen.

Myndigheterna har sedan tidigare försatt Wuhan och omkringliggande städer i karantän genom att stänga ner allmänna transportmedel. Invånarna uppmanas att inte heller använda egna färdmedel för att lämna städerna om de inte har särskilda anledningar att göra det.

I nya försök att få stopp på spridningen förlängs ledigheten i samband med det kinesiska nyåret med tre dagar till och med söndag. Syftet är att begränsa reseträngseln. Vanligtvis reser hundratals miljoner människor i fulla tåg och bussar till släktingar i andra orter för att fira högtiden tillsammans.

En rad företag har dessutom beslutat att tillfälligt stänga butiker och andra uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån.

Tillför resurser

Samtidigt meddelar finansdepartementet att man tillför 60,3 miljarder yuan (motsvarande drygt 83 miljarder kronor) till insatserna för att bekämpa spridningen.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer att möta regeringsrepresentanter i Peking.

"Mina WHO-kollegor och jag vill förstå den senaste utvecklingen och förstärka vårt samarbete med Kina för att bidra med ytterligare skydd mot utbrottet", skriver han på Twitter.

Svenska utrikesdepartementet beslutade på söndagen att avråda från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

Rättad: I en tidigare version av artikeln uppgavs fel ålder på den yngste smittade.

Publicerad:

LÄS VIDARE