Chatta med Petra – som lever gömd

Publicerad 2020-06-26

De fick samhällets hjälp att gå under jorden och måste leva på hemlig adress och med påhittad livshistoria.
Nu protesterar de mot systemet.

Aftonbladets Kerstin Weigl har träffat 27 av dem i reportageserien ”Gömda kvinnor”.

Granskningen Gömda kvinnor har väckt starka reaktioner.

På fredagen talade ”Petra” och "Jonna", två av omkring 800 svenska kvinnor som har skyddad folkbokföring, direkt med jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. 

De diskuterade bland annat hur förövarna ska kunna begränsas, istället för kvinnorna och barnen de utsatt.

Kl 13 kan du ställa frågor till Petra, som tvingats gå under jorden med sina barn. Hur är det att leva gömd? Vad vill hon att myndigheterna ska göra?

Ställ dina frågor redan nu!

Petra är en av de omkring 800 svenska kvinnor som lever med skyddad folkbokföring.

Nu kan Aftonbladets läsare chatta med Petra. Hur är det att leva gömd? Vad vill hon att myndigheterna ska göra?

Hur är det att leva gömd? Vad vill hon att myndigh

  • Martin Schori
    26 juni 2020

    Nu avslutar vi den här chatten. Stort tack för alla frågor och allt engagemang, det var riktigt fint att se! Störst tack till Petra, så klart. Trevlig helg!

  • 26 juni 2020

    Hej! Först, ALL STYRKA till dig/er!! Du skrev tidigare att du fick bra hjälp från soc, i den akuta fasen. Sedan fick du klara dig själv. Vad hade du behövt för fortsatt hjälp? Utbilda folk skulle vara en ide, men vad för utbildning? (Tänker kring insatser efter att man lämnat skyddat boende) o vem skulle hålla i det?

    Johanna

    Petras svar: Hej!

    Tack snälla till dig. Och även alla andra som skickar kramar, styrka och annat. Tack verkligen. Jag skulle behövt hjälp med att veta hur det går till sen, vad som händer med allt. Att jag är helt på egen hand. Att man kan bli stämd i en vårdnadstvist om och om igen utan slut. Hur kan det vara möjligt? Att barn kan föras bort från Sverige utan att någon kan stoppa det? Att det ser helt olika beroende på ort man befinner sig på? Att när jag skulle söka arbete, så blir den som kanske tänker anställa mig rädd, för jag lever på skydd, och har en hotbild, som kanske kan vara farlig för de andra anställda. Osv. Kan skriva en bok i ämnet. Detta är en stor fråga, ansvar är alla olika myndigheter tillsammans med politiker som jämställdhetsminister, justitie, socialminister, inrikesminister med flera.

    Martin Schori
  • 26 juni 2020

    Det är så bra era röster äntligen blir hörda. Aftonbladet är lättillgängligt för många och förhoppningsvis öppnar det ögonen för allmänheten OCH politiken framför allt, tillsammans är vi starkare och ni har varit ensamma allt för länge nu. En ändring behövs och detta är nog första steget av många som behövs.

    Jas
  • Martin Schori
    26 juni 2020

    Vi tar en sista fråga! 

  • 26 juni 2020

    Jag skäms över att vara man.

    Johan
 Gömda kvinnor placerar ut skor på valda platser för att uppmärksamma de kvinnor och barn som tvingas hålla sig gömda och leva med dold identitet på grund av våldsamma män. 

PODD Hotade och gömda - nu gör de uppror

I dag lever över 800 kvinnor gömda i Sverige. De flesta av dem gömmer sig från en hotfull och i vissa fall våldsam exman. Men nu har flera av de gömda kvinnorna tröttnat. De har börjat med uppror och gör sig hörda för att myndigheter och allmänhet ska vakna och förstå vad som pågår, för att försöka få till en förändring. Hur är det att leva som gömd kvinna i dag och vilket ansvar tar myndigheterna? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

PODD Gömda kvinnor – en serie av Kerstin Weigl
* Lyssna på avsnitten här!

Läs också!