Tungt jobb för New Yorks virusdetektiver

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-06-22

Staden New York går in i nästa fas av återöppnande efter coronapandemin – nu blir det bland annat möjligt att äta på uteserveringar. Men det går trögt för de 3 000 smittskyddsdetektiver som har anlitats för att spåra virussmittan.

Det ambitiösa smittspårningsprogrammet drog i gång den första juni och har i uppgift att identifiera alla som har varit i kontakt med de hundratals människor som dagligen testar positivt för coronavirus i staden. Men under de två första veckorna lämnade enbart 35 procent av de smittade sådana uppgifter till "detektiverna", skriver tidningen The New York Times som har tagit del av statistik.

Vecka tre blev det något bättre, 42 procent delade med sig av kontaktuppgifter – men det är fortfarande uppförsbacke för smittspårarna.

Viktigt verktyg

I väntan på ett vaccin är smittspårning ett av få tillgängliga verktyg i kampen mot coronaviruset. Den är särskilt viktig i delstaten New York, som under våren har blivit känt som virusets epicentrum i USA med över 30 000 döda – merparten i staden med samma namn.

Men utmaningarna är många. Bland annat har virusdetektiverna inte samma tillgång till teknologi och inte lika stort mandat som kollegor i länder som Sydkorea och Tyskland, där smittspårningen har varit framgångsrik. Integritetsfrågor sätter också käppar i hjulet för utredarna, många smittade vill helt enkelt inte lämna ut några personuppgifter.

"Mycket dålig"

Doktor Ted Long, som leder smittspårningsprogrammet, gör ändå tummen upp för de första veckorna och säger att svarsfrekvensen kommer att bli högre när virusdetektiverna börjar göra hembesök. Hittills har de enbart ringt till coronasmittade.

Men Perry Halkitis, rektor för folkhälsoutbildningen vid Rutgers University i New Jersey, avfärdar svarsnivån på 35 procent som “mycket dålig.”

– Du bör höra av dig till 75 procent av en (smittad) persons kontakter inom en dag, säger han till The New York Times.

Att staden under måndagen inleder nästa fas av lättade restriktioner innebär att uteserveringar öppnar, att man kan handla inne i butiker samt att kontorsanställda får gå tillbaka till sina jobb. Omkring 300 000 anställda uppskattas vara berörda av det.