Man döms för knivattack på sin bästa vän

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen hade kunnat döda sin vän när han stack kniven i honom, strax nedanför halsen.

Angreppet var livsfarligt, enligt Uppsala tingsrätt som dömer honom för grov misshandel.

Åklagaren hade yrkat på försök till mord.

Mannen, som är i 40-årsåldern, tryckte in en kniv vid nyckelbenet på offret, också han i 40-årsåldern, enligt domen. Enligt åklagaren fanns fara för att brottet skulle fullbordas och både offret och en kvinna som bevittnade händelsen i lägenheten beskriver den nu dömde mannen som väldigt arg, närmast psykotisk vid attacken den 20 maj i år.

– Det här är det värsta jag sett. Det var dom svartaste ögonen, säger vittnet i förhör till polisen.

– Ja alltså det var en helt annan person. Alltså det var... Nej han skulle aldrig göra så där mot sin... det är hans bästa bästa vän.

När hon trodde att mannen skulle ha ihjäl den andre grep hon in.

– Jag tog tag i han i nacken, klämde så hårt jag kunde. Skrek åt han och sa så här, ja ba: “Är det så här man gör mot sin bästa vän ditt jävla as”, eller nånting sånt där skrek jag. Och då titta han bara på mig. Då tänkte jag nu jävlar är det kört. Men då hände (något med) hans brun/gröna eller svarta ögon som gick ner en tredjedels kvart. Så han släppte [mannen] och gick.

Polisen beslagtog flera knivar i lägenheten.
Foto: Polisen
Polisen beslagtog flera knivar i lägenheten.

Döms till fängelse

Enligt rätten var hennes uppgifter viktiga under utredningen eftersom varken offret eller gärningsmannen kunde anses vara trovärdigare än den andre. “Deras uppgifter måste bedömas med stor försiktighet och kräver att respektive uppgift får stöd av utredningen i övrigt, bland annat av vad vittnet berättat”, står det i domen.

Uppsala tingsrätt bedömer inte att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen begått gärningen med avsiktsuppsåt. I domen står det att angreppet, att trycka in en kniv så nära nyckelbenet, måste anses som livsfarligt även om offret inte fått livsfarliga skador.

Vidare står det att det inte är “visat att [gärningsmannen] insett att det funnits en risk att angreppet kunde komma att bli livshotande”, vilket bland annat berodde på hans sinnestillstånd vid den aktuella tidpunkten. Rätten dömer honom därmed till två års fängelse för grov misshandel i stället för försök till mord som åklagaren yrkat på. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret.

Förnekar brott

Mannen själv nekar till försök till mord på mannen som han själv beskriver som sin bästa vän. Han berättar i förhör att han tog fram kniven för att skrämma mannen och att han avbröt angreppet när han upptäckte hur vass kniven var.

– Jag ser kniven gå in liksom. Går rakt igenom som det vore smör allting. Enormt chockad. Hade det varit en annan kniv så hade det där inte hänt. Utan den här kniven var extremt vass.

Hans version skiljer sig från vännens.

– Han satte kniven mot min hals och tittade mig i ögonen och sa att jag skulle dö, säger offret som också beskriver gärningsmannen som sin bästa vän i polisförhör.

Publicerad:

LÄS VIDARE