Så berättar de misstänkta om gårdsmordet

26-åring hittades avrättad utanför Knivsta

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 26-årige mannen hittades avrättad och brännskadad på en gräsmatta utanför Knivsta.

I förhör har en 20-årig kvinna berättat om skräckresan till ett attefallshus i Nacka där polis och åklagare hävdar att mordet ägde rum.

– Killarna la in ett stort bylte i bilen, har kvinnan berättat i förhör.

En hundägare gjorde upptäckten under förmiddagspromenaden den 12 oktober.

I utkanten av sin gräsmatta upptäckte han en död kropp liggandes helt öppet.

Efter flera tillslag sitter nu totalt fyra personer häktade misstänkta för mord, griftefridsbrott och grovt skyddande av brottsling.

Utöver de häktade finns flera ytterligare personer som efterspanas som misstänkta för inblandning i dådet. Bland dem en artist som har miljontals lyssningar på nätet. Artisten i fråga är aktiv på sociala medier –  och har bland annat publicerat inlägg nyligen där  han hånar polisen och deras möjligheter att få tag i honom.

Den svårt sargade kroppen som hittades på landet utanför Knivsta tillhörde en 26-årig man som hade skjutits i huvudet.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
En 26-årig man hittades avrättad och brännskadad på en gräsmatta utanför Knivsta.

Men enligt myndighetshandlingar står det klart att polis och åklagare misstänker att mannen mördats i ett attefallshus i Nacka.

Bland de häktade personerna finns en 37-årig man som bor i huvudbyggnaden på den tomt där attefallshuset är beläget.

I förhör har mannen sagt att han inte förnekar att 26-åringen mördats i attefallshuset på hans gård – men hävdar bestämt att han inte har något med mordet att göra.

Köpte rengöringsprylar

I utredningen har polisen fått fram att 37-åringen köpt städprodukter under perioden då mordet ägde rum. Men det förklarar mannen med att han äger 15 hundar, varav flertalet är valpar som inte är rumsrena än.

Efter mordet misstänker polis och åklagare att en grupp personer kört ner från Gävle till Nacka – för att där lasta i den döda kroppen som de sedan misstänks ha kört norrut och dumpat på gräsmattan i Knivsta.

– Vi tror oss veta att brottsplatsen är i Nacka och att kroppen har dumpats i Knivsta. Någon gång efter att man dumpat kroppen antar jag att resan har fortsatt upp till Gävle, säger åklagare Tomas Malmenby som leder utredningen.

Ung kvinna misstänks

I bilen misstänks en 20-årig kvinna ha suttit som nu misstänks för grovt skyddande av brottsling samt brott mot griftefriden.

I förhör har kvinnan berättat om den nio mil långa resan till Nacka – samma dag som husägaren köpte städprodukterna. Med i bilen fanns två av de nu häktade männen och när de kom till attefallshuset ska de ha mötts av två för henne okända män som överlämnade en död kropp.

– Resan avslutades vid ett hus där killarna la in ett stort bylte i bilen, har kvinnan berättat i förhör.

När kvinnan ställde frågor om byltet ska hon ha fått svaret att det var en död person som lastades in i bilen.

Ska ha kört bilen

Kvinnan har överklagat sin häktning ända upp till Högsta domstolen och inför förhandlingen i hovrätten förklarade kvinnan att hon befunnit sig i en nödsituation och att de ”åtgärder” hon gjort har skett under hot och tvång.

Åtgärderna som hon ska ha tvingats till handlar, enligt vad som framkommit i utredningen, om att hon ska ha kört bilen från Gävle till Nacka, att hon köpt bensin inför resan samt att hon skjutsat och låtit misstänkta personer bo i hennes lägenhet.

I samtliga instanser att rätten beslutat att kvinnan fortsättningsvis ska sitta häktad.

Publicerad:

LÄS VIDARE