Skånska antikroppstester snart verklighet

Publicerad 2020-08-07

Den utökade antikroppstestningen innebär att alla vuxna skåningar som haft covid-symtom har möjlighet att testa sig.

Antikroppstester kommer erbjudas alla vuxna skåningar.

I nästa vecka börjar provtagningen.

– Provtagning sker genom ett blodprov i armen, säger Lena Luts, medicinsk rådgivare, Region Skåne, i ett pressmeddelande.

För två och en halv vecka sedan meddelade Region Skåne att de kommer erbjuda antikroppstestning av covid-19, för en egenavgift på 200 kronor.

Nu står det också klart att provtagningen inleds på måndag.

– Det är glädjande att vi kan erbjuda alla vuxna skåningar ett antikroppstest. Jag förstår att det är många som vill veta om de har antikroppar för covid-19, med den utökade antikroppstestningen kan fler skåningar samt sjukvården få en tydligare bild över läget i Skåne. Region Skåne tar covid-19-pandemin på största allvar och kommer därför att erbjuda tester brett för antikroppar bland den skånska befolkningen, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

På åtta orter

På torsdagseftermiddagen meddelade Region Skåne att personer som är 18 år och folkbokförda i Skåne kan boka tid för antikroppstester.

För att boka tid ska man dessutom ha haft symtom som kan stämma in på covid-19 samt ha varit symtomfri i minst 14 dagar.

– Provtagning sker genom ett blodprov i armen, ett så kallat venöst prov, och påvisar antikroppar mot SARS-CoV-2 som är viruset som orsakar covid-19. För att antikroppar ska ha hunnit bildas, måste den som provtas ha varit symptomfri i minst 14 dagar, säger Lena Luts, medicinsk rådgivare, Region Skåne.

Provtagningen kommer inledningsvis att ske på följande orter: Malmö, Lund, Landskrona, Trelleborg, Helsingborg, Klippan, Kristianstad och Ystad.