Svenska Miriam om hur hon fällde ”rovdjuret” Weinstein

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Grattis, säger många till Miriam Haley när filmproducenten Harvey Weinstein döms för våldtäkt mot henne.

Det är kulmen på Metoo-upproret.

Men det är inte glädje hon känner. Bara lättnad.

Jag antar att Miriam Haley är sommarpratare av ett enda skäl. Inte för att hon är producent för filmer och tv-serier utan för att hon var ett av huvudvittnena mot Harvey Weinstein i en av årets mest uppmärksammade rättegångar.

Hon levererar. Nästan hela programmet handlar om rättegången och dess konsekvenser, för henne och i stort.

Det var långtifrån självklart att hon skulle vittna.

Det var först när New York Times avslöjade att en rad kvinnor utsatts av övergrepp från Weinstein, en av de mäktigaste männen i Hollywood, som Haley förstod att hon inte var ensam.

Mer än tio år hade gått sedan övergreppet hon utsattes för och hon ville inte återuppleva allt det hemska.

Men till slut bestämde hon sig för att ställa upp. Om inte annat för att stoppa det hon kallar Weinsteins rovdjursbeteende mot kvinnor.

Haleys röst avslöjar inte många känslor. Hon berättar lugnt och sakligt med en lätt amerikansk brytning efter många år utomlands. Men hennes berättelse blir inte mindre stark för det.

På grund av rättegången har hon ombetts att inte berätta några detaljer om våldtäkten men det gör inte hennes berättelse mindre trovärdig.

Hon avslöjar att hon gjorde fysiskt motstånd men att det inte räckte till för att förhindra övergreppet.

När Weinstein dömdes till 23 års fängelse kände Haley bara lättnad. Lättnad över att han inte som många andra anklagade gick fri.

I två år hade rättegången och dess förspel totalt dominerat hennes liv. Weinsteins advokater hade försökt smutskasta henne. Hon hade känt ångest, drömt mardrömmar och fruktat för sitt liv. Tack vare den fällande domen kunde hon konstatera att det var värt det.

– Mitt vittnesmål betydde något.

Samtidigt påpekar hon att nästan alla våldtäktsmän kommer undan. I USA går 995 av 1 000 anklagade fria. Ett starkt skäl varför många inte anmäler.

Men hon tror att domen mot Weinstein markerar ett skifte i samhället.

– Jag har svårt att tro att vi skulle backa nu.

 

Publicerad: