Malin, 15, ville bli polis – dog i krock med polisbil

Uppdaterad 2020-08-13 | Publicerad 2020-08-10

Malin Lundberg ville bli polis när hon blev stor. Men hon blev bara 15 år.

För en vecka sedan dog Malin när mopedbilen hon färdades i krockade med en polisbil.

– Det är jättetragiskt, säger vännen Elin Pira, 21.

Natten mot söndag 2 augusti krockade en polisbil under utryckning med en mopedbil i Täby norr om Stockholm. Tre tonåringar befann sig i mopedbilen. Två av dem skadades allvarligt. Den tredje, Malin Lundberg, 15, dog.

Malin Lundberg blev 15 år.

Vännen Elin Pira, 21, skriver på Instagram om Malin:

”Vila i frid nu fina Malin. Du har alltid varit som min lillasyster och jag har alltid känt mig som din storasyster. Jag har alltid velat skydda dig mot alla dåliga saker och alltid funnits här för dig. Du såg upp till mig och hade mig som förebild och jag hoppas du gör det där du är nu också. Du är saknad, för evigt älskad och aldrig glömd.”

När Aftonbladet får tag i Elin Pira säger hon:

– Jag är fortfarande i chock att detta har hänt. Det känns som en familjemedlem som har gått bort.

Elin kände Malin sedan hon var liten, eftersom Elins och Malins föräldrar var nära vänner.

– Jag har alltid varit hennes förebild. Jag har gått igenom rätt mycket mobbning, Malin gick också igenom det. Hon såg hur jag hanterade det. Även om jag inte gjorde något speciellt har hon kunnat vända sig till mig.

Mopedbilen och polisbilen bärgas efter olyckan.

Har startat insamling för Malins begravning

Malin ville bli polis när hon blev stor. Elin tror att hon verkligen hade blivit det, om hon fått leva:

– Det är hemskt att hon ville bli polis och så dör hon på grund av att en polisbil krockar med deras mopedbil. Malin var snäll, glad och sprallig, hade mycket energi. Hon hade så mycket drömmar och mål, det är hemskt att det blev som det blev, säger Elin Pira.

Hon har startat en insamling på Facebook för Malins begravning.

– Hennes föräldrar vill ha en speciell gravsten. Kanske kan de få den gravstenen om insamlingen ger tillräckligt mycket, säger Elin.

Hon vet inte några detaljer kring själva händelsen.

– Jag och mamma var på olycksplatsen i går och lämnade blommor. Vi stod där och funderade hur det kunde ha gått till. Jag har inte en aning, jag fick bara beskedet att hon hade avlidit, säger Elin.

Malin Lundberg.

Malins mamma Anna Lundberg skriver i ett sms till Aftonbladet:

– Det var bara ett år mellan Malin och hennes storasyster Meja. De stod varandra så nära, de var oskiljaktiga. Varje dag fick de frågan om de var tvillingar. När Malin inte kom in på syrrans gymnasium skrev Meja till Malins nya skola att hon ville byta för att vara nära lillasyster.

En förundersökning gällande vållande till annans död har inletts.

– Det gör vi för att utreda om det kan ha begåtts ett brott i samband med detta. Men det är ingen som är misstänkt för något i nuläget, sade Joakim Zander, chefsåklagare på särskilda åklagarmyndigheten, i förra veckan.

Olyckan i Täby natten mot söndag 2 augusti.