Klas Östergren: Det har varit ett tråkigt år

Publicerad 2020-08-06

Ett coronaögonblick Klas Östergren, 65,

Författaren Klas Östergren kommer inom kort ut med en ny bok. – Det är en ganska vidlyftig roman som är en avslutning på det som till slut blev en triologi, som började med Gentlemen och fortsatte med Gangsters och det blev nu en tredje del som heter Renegater, säger han.

som Aftonbladet fick tag på mellan kaffe- och middagsgäster.

Du isolerar dig inte?

– Nej, men det är inte så många som du tror. Det låter som att det är ständig trafik här. Men det är nästan aldrig några människor här på besök och jag har varit väldigt isolerad.

– Jag har varit hemma på gården och gjort det jag brukar göra: Arbetat, jobbat i trädgården och pysslat på gården. Det har varit ett väldigt tråkigt år, även för en person som lever så pass isolerat som jag gör så några festligheter har det inte varit fråga om.

Vi läser att det är väldigt mycket folk på Österlen just nu, har du kunnat röra dig ute?

– Nej, men det gör inte jag i allmänhet och än mindre nu. Det är väldigt mycket folk här och tjockt på vägarna. Jag lever ett väldigt typiskt författarliv så det kan gå många dagar utan att jag ens går utanför grinden.

Hur håller du kontakt med släkt och vänner, de som inte kommer och hälsar på?

– Har jag någon släkt? Och har jag några vänner? ... Nej, men det har mest varit telefonledes, i det avseendet har det varit radikalt annorlunda.

Vad tycker du personligen är jobbigt med pandemin?

– Nu har jag haft covid-19 och har antikroppar, trots denna isolering. Det var lite bisarrt, inte någon angenäm upplevelse. På vilket sätt man blir smittad och hur man blir sjuk är ju så otroligt oförutsägbart och konstigt. Sedan hör man hur andra har lidit, avlidit och drabbats av dåliga tider ... det vore ju orimligt om man inte blev påverkad. Det är någon sorts allmän depression som drabbar en.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– För egen del önskar jag ingenting. Men för andras vidkommande tycker jag att det har varit ett tufft år, det får gärna ta slut så fort som möjligt så att man får börja på något nytt.