30 000 bin ockuperade busskur

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:

NYHETER

En bisvärm invaderade en busskur i Ystad kommun. Biodlaren Sven Svensson fick rycka ut och fånga in de 30 000 bina.

– Jag har aldrig varit med om att de sätter sig i en busskur, säger han.

Det var på tisdagseftermiddagen som biodlare Sven Svensson i Öja i Ystads kommun fick ett samtal om att bin hade invaderat en busskur, något Ystad Allehanda tidigare skrivit om.

– De har förmodligen rymt från sin ägare för att de har haft det för trångt i bikupan. Om drottningen ger sig av, då följer resterade bin med, berättar han.

1 av 3 | Foto: Tommy Olsson.
Runt 30 000 bin ockuperade en busskur i Öja.

Men det är inte första gången Sven Svensson har fått åka ut och hämta in förrymda bin.

– Det är andra svärmen jag hämtar den här veckan. Men jag har aldrig varit med om att de sätter sig i en busskur, och det är ju svårt att fråga de varför. Normalt sätt brukar de sätta sig ett träd eller en buske.

Bi som svärmar sticks inte

Sven Svensson berättar att han är runt 80 plus och har odlat bin sedan 1975. I dag har han sedan tidigare två bisamhällen.

– Något de flesta inte vet är att bin som svärmar inte sticks. De fyller sin houngsblåsa och klarar sig i tre dagar med den. Så länge den är fylld kan de inte stickas.

Därför var det inga problem för biodlaren Sven Svensson att samla in bina i busskuren. Först fångade han drottningen och sedan sopade han enkelt in dem i en låda.

Cirka 30 000 bin

– Den vägde 3,5 kilo vilket motsvarar ungefär 30 000 bin.

Nu har bina fått flytta in i en kupa med mat i Öja.

– Jag hoppas att de ska trivas här. Det krävs mycket kunskap för att börja med biodling, det är inte en hobby utan en livsstil, säger Sven Svensson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN