Skolor öppnar i Kinas viruscentrum

TT-AFP

Publicerad 2020-05-06

Coronaviruset upptäcktes i Wuhan i december förra året. I januari stängdes Hubeiprovinsen ner i två månader. Restriktionerna har lättats, men virustester genomförs regelbundet bland invånarna. Arkivbild.

Klassrummen har stått tomma i månader. Men nu fylls vissa skolor i Wuhan av sorlet från tonårselever som slipper undervisning på distans och äntligen får träffas öga mot öga. Den kinesiska staden – där coronaviruset först upptäcktes – stängde ner i 73 dagar, men började långsamt ta steg tillbaka mot det normala förra månaden.

Men det är bara sistaårselever i gymnasiet som får gå tillbaka till skolorna i Wuhan och Hubeiprovinsen. De måste förbereda sig för "gaokao", de ökänt svåra proven för att komma in på högre utbildning i Kina. Det handlar om ungefär 57 000 elever i Wuhan, enligt uppgifter från statliga medier som BBC hänvisar till.

Elever och personal måste ha virustestat sig innan de återvänder till skolan, där de bär munskydd och håller en meters avstånd. Kroppstemperaturen kontrolleras också vid ingången.

På andra håll i Kina har vissa skolor delvis öppnat, till exempel i Peking och Shanghai.