Hans Roslings metod ska läras ut i skolor

Publicerad 2017-03-31

Hans Rosling.

Hans Roslings visualiseringar av världsläget förändrade mångas bild av verkligheten totalt. Nu ska hans lära tas vidare – till skolbänken, rapporterar SVT Nyheter.

Den 7 februari i år somnade Hans Rosling in, 68 år gammal. Men minnet av hans revolutionerande sätt att förklara världen – genom powerpoint-presentationer och visualiseringar – lever kvar. Och det inte minst med hjälp av stiftelsen Gapminder, som Rosling drev tillsammans med sin son Ola Rosling och hans hustru Anna Rönnlund Rosling.

Gapminders mål är att sprida evidensbaserad kunskap om omvärlden med hjälp av statistik som är lätt att ta till sig. Efter Hans Roslings bortgång är det Ola och Anna som sköter verksamheten – och nu är siktet inställt på klassrummet.

– Skolorna måste få koll på långsamma trender och globala proportioner, säger Anna Rönnlund Rosling till SVT Nyheter.

Skrämmande resultat

Därför har nu Gapminder anställt två lärare som föreläsare. De åker i dag runt om i Sverige för att kunskapscertifiera lärare i grundskolan.

– Kunskap tar människor lättast till sig via undervisning – inte underhållning, säger Ola Rosling.

Med hjälp av föreläsarna ska den kunskap som gjorde Hans Rosling världsberömd nå ut till skolorna. Och det tycks behövas. Gapminder har skapat ”ett slags teoriprov om världens utveckling”, där Ola Rosling vittnar om skrämmande resultat.

– Människor svarar mer fel än en chimpans, det vill säga mer fel än om slumpen skulle avgöra. Hur kan man svara sämre än slumpen? Jo, det kan man bara göra om man har förutfattade meningar, säger han till SVT Nyheter.