Liberalen Nina Lundström röstade gult – trotsade partiet

Publicerad 2021-07-07

Liberalerna röstade rött och nej till att Stefan Löfven skulle bli statsminister.

Men L-ledamoten Nina Lundström gick emot sitt partis linje och röstade gult.

– L lovade inför valet 2018 att inte samarbeta eller regera med stöd av SD, skriver hon på DN Debatt.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var tydlig.

Hennes parti röstar rött och är emot att Stefan Löfven blir ny statsminister.

Men en av hennes partimedlemmar trotsade det. Nina Lundström röstade gult och avstod. Därmed gick hon emot sitt partis linje om att rösta rött.

”L lovade inför valet 2018 att inte samarbeta eller regera med stöd av SD. Det var ett mycket viktigt budskap till väljarna”, skriver hon på DN Debatt.

Hon skriver vidare att hon kommer fullfölja mandatperioden i riksdagen, men kommer inte ställa upp i valet 2022.

”I nästa val, valet 2022, kommer Liberalerna att söka ett mandat från väljarna för en borgerlig regering som kan samtala och söka stöd av alla inklusive Sverigedemokraterna, enligt partiets beslut på partirådet 2021. En ideologisk liberal profil i nästa val som innebär att liberalerna öppnar för att samarbeta och för samverkan med Sverigedemokraterna skulle medföra att jag inte ser det möjligt att kandidera till riksdagen 2022”, skriver hon på DN.

Liberalen Nina Lundström.

Johan Pehrson: ”Det beklagar jag”

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson beklagar Lundströms beslut.

”En enskild ledamot valde att markera Liberalernas oppositionsroll genom att avstå i omröstningen. Det beklagar jag. Men Liberalernas besked är tydligt: vi kommer inte stödja en socialdemokratisk regering, vi ska gå i opposition och att vi ska verka för ett maktskifte efter nästa val”, skriver Johan Pehrson, gruppledare Liberalerna, i ett mejl till Aftonbladet.

Efter omröstningen skrev L-ledaren Nyamko Sabuni ett inlägg på Facebook att dagens omröstning är ”en missad chans till det maktskifte Sverige behöver”. Däremot kommenterade hon inte Nina Lundströms beslut att gå emot partiets linje i omröstningen.

”Liberalerna kommer nu i opposition arbeta för att utveckla och när det är möjligt genomföra liberal politik och lägga grunden för ett maktskifte 2022”, skriver Sabuni på Facebook.

173 riksdagsledamöter röstade rött (nej). 116 röstade grönt (ja). 60 röstade gult (avstår).

Stefan Löfven fick 173 röster emot sig.

Följ ämnen i artikeln