Salonger sålde sexuella tjänster – marknadsfördes som "tantramassage"

Publicerad 2022-03-26

Polisen har slagit till mot tre massagesalonger i Stockholm och Göteborg.

Tre personer är anhållna och misstänkta för grovt koppleri.

– I lägenheterna där tillslagen skedde misstänks det ha sålts sexuella tjänster som har marknadsförts som ”tantramassage”, säger Linda Törngren, chef för människohandelssektionen i Stockholm.

Efter ett omfattande spaningsarbete slog polisen på fredagen till mot tre lägenheter som misstänks ha erbjudit sexuella tjänster.

Tillslagen gjordes i Gamla stan och Nacka i Göteborg och tre personer har gripits.

Operationen har drivits av människohandelssektionen och människohandelsgruppen i Stockholm och Göteborg.

Enligt Linda Törngren, chef för människohandelssektionen i Stockholm, marknadsfördes salongerna sina verksamheter som ”tantramassage” – när de i själva verket sålde sexuella tjänster. Exakt hur länge verksamheterna varit igång kan polisen inte gå in på.

– Vi såg tidigt att det fanns en hel del som stack ut med verksamheterna. Det marknadsfördes som ”tantramassage”, men indirekt förstod vi att de erbjöd sexuella tjänster, säger hon.

Linda Törngren, chef för människohandelssektionen i Stockholm.

Svårbedömt vad tantramassage är

Linda Törngren säger att det finns legitima salonger som erbjuder tantramassage – men också att det i många fall finns oseriösa aktörer på marknaden.

– Det har talats mycket om vad tantramassage egentligen är. Det finns tantrasalonger som bedrivs på ett korrekt sätt, men vi har också sett att det finns många oseriösa delar inom tantramassagen och det är dem som vi riktar våra ögon mot, säger hon.

Marknadsföringen i det här fallet ska ha skett öppet. Enligt Linda Törngren rör det sig om ett stort kundflöde med uteslutande män som köpt de sexuella tjänsterna.

Massage. Arkivbild.

Flera kvinnor står som målsägare

Polisen har också genomfört ett flertal husrannsakningar och kriminaltekniska undersökningar. Flera målsägare har identifierats och i det här fallet är det kvinnor som jobbat på salongerna.

– Personerna som jobbat på salongerna har varit kvinnor som vi misstänker befunnit sig i utsatta situationer. Vi samverkar med Socialtjänsten som var med vid tillslaget för att kunna erbjuda stöd till kvinnorna, säger Linda Törngren.

När tillslagen gjordes hade polisen inhämtat tillräckligt mycket information för att kunna gripa de tre personer som nu står misstänkta för grovt koppleri.

Enligt Linda Törngren misstänks personerna för att ha samarbetat med varandra.

– Under vårt arbete har vi sett att verksamheterna har kopplingar till varandra och att de drivits av samma personer, säger hon.

Hon vill inte kommentera om fler gripanden kan ske. Utredningen leds nu av åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet