Nyheter

Spänd väntan på utredningen som kan fälla Bojo

Av: 

TT

NYHETER

Boris Johnson har vilselett parlamentet om ”partygate”, och måste därför avgå. Det kräver oppositionen i det brittiska parlamentet.

– Polisen har dragit slutsatsen att de inblandade förstod eller borde ha förstått att det de gjorde var ett brott, säger Labour-ledaren Keir Starmer.

En stadig serie läckor från residenset 10 Downing Street har fått den brittiske ledaren att sitta löst. Både bilder, e-post och videor visar hur kretsen kring Johnson festade och kalasade när det var som hårdast covid-lockdown under 2020 och 2021. Dessa nedstängningar var dessutom mycket striktare än i Sverige, så det var ett brott att ignorera dem.

I går kom beskedet att Londonpolisen kommer att titta på uppgifterna om att “allvarliga och uppenbara” brott mot pandemirestriktioner har begåtts på såväl Downing Street som i regeringskvarteren Whitehall i allmänhet.

Kommer avgå?

Keir Starmer tog fasta på detta när han under onsdagens frågestund i underhuset påminde om att premiärminister Boris ”Bojo” Johnson i december sagt att såvitt han visste hade inga överträdelser skett. Sedan dess har det framkommit att han själv var med på flera festligheter.

– Kommer ni nu att avgå? pressar Starmer.

Johnson fortsätter dock med sin tidigare linje, att han inte vill föregripa de pågående utredningarna. Förutom den nu inledda polisutredningen har tjänstemannen Sue Gray i flera veckor arbetat med att kartlägga ”partygate”-händelserna.

Brittiska medier rapporterade först att polisens åtgärder innebar att Gray skulle pausa sin utredning. Men nu säger i stället källor att Gray redan är klar, och kan komma att lägga fram sina rön i dag eller i morgon.

Blair förhördes

Johnsons högerparti Tories vill gärna stå för lag och ordning, vilket gör skandalen extra svår. Om Sue Gray eller polisen fastslår att brott har begåtts väntas Johnsons premiärministertid vara över.

– Jag har fått höra att det är en rapport som blir väldigt obekväm läsning för premiärministern och Tories ledamöter, säger mediebolaget ITV:s politikreporter Robert Peston om Grays rön.

Det vore dock inte unikt om Johnson frågas ut av polis. Företrädaren Tony Blair förhördes av polis flera gånger under ”cash for honours”-härvan 2006–2007.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: