Linda Hjertén och Oisín Cantwell svarar på frågor om brott och straff

Livechatta med Aftonbladets profiler på torsdag kl 10.00

Publicerad 2022-01-19

Linda Hjertén och Oisín Cantwell.

Vill du veta varför så få sexualbrott klaras upp eller har du kanske en fråga om ett uppmärksammat mordfall?

På torsdag kan du få svar från två av våra profiler – i direktsändning.

– Att livechatta med Aftonbladets läsare är alltid sjukt kul och intressant. Det brukar komma svåra frågor, oväntade frågor och tankeväckande frågor, säger Linda Hjertén, kriminalreporter.

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar sin stora rapport om anmälda brott 2021 på torsdag klockan 08.00. Två timmar senare, klockan 10.00, kommer Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell och kriminalreporter Linda Hjertén att svara på läsarnas frågor om just brott i en direktsänd chatt. Den kommer att genomföras i en ny plattform där frågorna tydligt dyker upp i samma fönster som livesändningen. Det krävs att du har ett Plus-abonnemang för att kunna titta och ställa frågor.

”En väldigt svår fråga”

Brott och straff är ständigt aktuella ämnen.

– Det vanligaste som folk brukar fråga om kriminalitet handlar om gängkriminalitet och dödsskjutningar och är; när och hur ska det bli bättre? Och det är en väldigt svår fråga, säger Linda Hjertén.

– Polisen runt om i landet är hårt ansatt av många dödsskjutningar och många pågående konflikter mellan kriminella nätverk När vi tittade på de 46 dödsskjutningar som inträffade i landet i fjol blev det tydligt hur få av dem som klarats upp. Och när de inte klaras upp blir det som en ond spiral där vedergällning sker på vedergällning och de som håller i vapnen går fria.

Viktiga frågor för många

Linda Hjertén säger att brott och straff, och kanske specifikt gängkriminalitet, spås bli en av de stora valfrågorna.

Varför är intresset för de här frågorna så stort?

– Dels för att det börjar spilla över allt mer på “vanligt” folk som bor i vissa områden och som får sin vardag påverkad av dessa individer, dels för att det kostar samhället både mycket pengar och resurser.

Se sändningen kl 10.00 på torsdag här. Du behöver Plus-abonnemang för att vara med!

Följ ämnen i artikeln