Systern om sorgen efter Nancy: ”Kommer aldrig få tillbaka henne”

Mördaren lockade med kaffe – sedan högg han ihjäl henne

Publicerad 2022-08-02

Nancy Fayad blev 38 år.

Tvåbarnsmamman Nancy Fayad hittades mördad i Bajram Barutis garderob – styckad och gömd under kuddar och täcken.

Bara två dagar tidigare hade Baruti fått veta att en läkare ville att han skulle återintas för sluten rättspsykiatrisk vård.

– Det är så svårt att förstå hur en person som han kunde få vara ute i samhället. Vår familj har ännu inte kunnat gå vidare efter det som hänt, säger Nancys syster Rita.

42-årige Bajram Baruti dömdes i dag till livstids fängelse för mordet på Nancy Fayad.

Han själv har hävdat att han inte minns vad som hände den 5 november i fjol. Han säger att han vaknade upp med huvudet på köksbordet och såg att Nancy var död. ”Han ser som i en dröm att han städade med en mopp”, står det i domen.

Men den stora rättspsykiatriska undersökning som gjorts av Bajram Baruti visar att han med största sannolikhet fejkat sina psykossymtom för att försöka undkomma fängelse.

I själva verket visar utredningen hur han lockade 38-åriga Nancy Fayad hem till sig med löfte om en kopp kaffe. Väl där högg han henne till döds, styckade henne, för att därefter gömma hennes kropp i sin garderob.

Efteråt städade han lägenheten i Falköping. När polisens tekniker kom till platsen luktade det starkt av ”Ajax” och det kom att dröja två dagar innan Nancys döda och styckade kropp hittades i en garderob i mannens sovrum, gömd under täcken och kuddar. Det fanns tydliga spår i bostaden efter blod och bortstädat blod samt släpspår.

Efter mordet åkte Bajram Baruti vidare mot Göteborg. Han försökte även ta ut pengar på Nancys kontokort.

Möttes på jobbet

Nancy Fayad och Bajram Baruti kom i kontakt med varandra genom hennes jobb som vårdare på en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping, där Baruti vårdades.

Baruti beskrivs som en extremt manipulativ person av flera personer med insyn som Aftonbladet talat med. Han var då dömd till sluten psykiatrisk vård efter en mordbrand, en sluten vård som övergick till öppen sommaren 2020. Han fick senare en satellitlägenhet i Falköping.

Nancy berättade för flera personer i sin närhet att hon var livrädd för Baruti. Han hade till och med stått utanför hennes nya arbetsplats och väntat och i utredningen finns hundratals sms uppradade som Baruti skickade till Nancy.

Vissa innehöll rena hot: ”vänta bara, din tid är inte så lång”, ”du ska betala med ditt liv” samt ”det ska bluta från din hals”.

– Hon sa att han höll på att förstöra hennes liv. Han ringde, sms:ade och skickade massa vänförfrågningar flera gånger om dagen, har en vän till Nancy tidigare berättat.

Morgonen den 5 november sms:ade Baruti till Nancy om och om igen. Han bad han henne komma förbi på en kopp kaffe.

”Bara en kopp kaffe, sen kan du gå”, skrev han vid lunchtid.

Nancy åkte dit och en kort stund senare hade två söner förlorat sin mamma.

”Hade alltid ett leende på läpparna”

För Nancys familj är allt som hänt fortfarande ett stort gapande sår.

– Min syster var helt underbar. Hon hade alltid ett leende på läpparna. Hon såg alltid det bästa i alla och ville alla väl. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig och det har varit väldigt svårt för alla i familjen att gå vidare. Än i dag har vi inte kunnat göra det, säger hennes syster Rita.

Personer som Aftonbladet varit i kontakt med, som i sin yrkesutövning mött Bajram Baruti, har efter mordet på Nancy varit mycket kritiska till att han överhuvudtaget kunde röra sig fritt i samhället.

– Han var väldigt våldsam. Det var aldrig så att han slog personal, men han var utåtagerande på föremål och verbalt, har en person som tidigare handskats med mannen i sin yrkesroll sagt.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hade Baruti ett rykte om sig att vara vältalig och manipulativ, men samtidigt svårhanterlig för personalen, i synnerhet den kvinnliga.

En annan som i arbetet mött mannen ger en liknande bild. 

– Jag tycker aldrig han borde ha varit på rättspsyk alls. Han borde ha suttit i fängelse, säger personen.

Bajram Baruti försökte efter mordet ta ut pengar på Nancys kort.

Bedöms ha simulerat sjukdom

Den stora rättspsykiatriska undersökning som nu gjorts av Baruti visar att han inte lider av en allvarlig psykisk störning. Snarare har han simulerat att han är sjuk för att undvika fängelse, något som Skaraborgs tingsrätt nu dömer honom till på livstid.

Bara dagar innan mordet på Nancy ville en läkare att Baruti skulle återföras till sluten rättspsykiatrisk vård eftersom han vid flera tillfällen misskött den öppna vården. Vid tre tillfällen omhändertogs han av polis enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer), då han varit påverkad och uppträtt aggressivt.

42-årige Bajram Baruti döms till livstids fängelse för mord och brott mot griftefrid.

Bajram Baruti visste om detta och det gjorde honom arg, förbannad och kränkt. I domen framgår det att han tolkade detta som att även Nancy var med om att försöka ”få bort honom”.

Varför Nancy mördades har utredningen inte riktigt kunnat visa. Baruti själv hävdar en blackout och i lägenheten den dagen fanns inga andra vittnen.

För Nancys familj är det obegripligt att en person som Bajram Baruti kunde vara på fri fot.

– Att han var ute i samhället är väldigt svårt att få in eftersom han hade brutit mot sina ”regler” väldigt många gånger. De borde tagit tag i detta direkt. Och de borde även utbilda sin personal ordentligt, för efter allt man hörde i rättegången så borde de ha haft bättre koll på vad som händer på avdelningen. Men vad vi än säger eller gör så kommer vi aldrig få tillbaka vår Nancy, säger Rita Fayad.