Här testar Nordkorea sin kraftigaste missil sedan 2017

Publicerad 2022-01-31

Nordkorea släppte på söndagskvällen bilder som visar när medeldistansroboten Hwasong-12 avfyras.

Det var den sjunde testskjutningen bara i år och den kraftigaste på fem år.

Testet ägde rum på söndagsmorgonen. Roboten nådde en höjd på 2 000 km innan den landade 800 kilometer ut i Japanska havet.

– Om missilen hade avfyrats i normal bana hade den haft en räckvidd på mellan 3500 och 5500 kilometer, säger Joseph Dempsey, militäranalytiker på Internationella institutet för strategiska studier i London, till CNN.

Hwasong-12 har därmed en räckvidd som gör att den skulle kunna träffa ön Guam som är amerikanskt territorium.

Nordkorea släppte bilder

Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA släppte sent på söndagskväller bilder på testskjutningen. De uppges vara tagna från yttre rymden och syftet med testet sägs vara att ”verifiera träffsäkerheten” hos roboten, uppger nyhetssajten NK News.

Testskjutningen var den sjunde bara hittills i år och enligt flera bedömare den mest kraftfulla sedan 2017. Även då var det Hwasong-12 som avfyrades.

FN förbjuder Nordkorea från tester av robotar och kärnvapen. Landet har dock struntat i alla sanktioner och på senare tid intensifierat testerna efter sammanbrottet i de nedrustningssamtal med USA som initierades av Donald Trump.

Flera tänkbara orsaker

Enligt experter som BBC talat med finns flera möjliga förklaringar till att Nordkorea testar så många robotar just nu:

En politisk signal till omvärlden, både regionalt och globalt. Att uppskjutningarna sker så här nära vinter-OS i Peking i februari och Sydkoreas presidentval i mars tros inte vara en slump.

Ett sätt att öka pressen på USA för att återuppta diplomatiska samtal.

Att testa prestandan och visa potentiella köpare på svarta marknaden att robotarna fungerar.