Ingen utredning om brott mot Dawit Isaak

TT

Publicerad 2021-11-29

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Arkivbild.

Beslutet om att inte inleda en förundersökning gällande brott mot mänskligheten med den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som målsägande står fast, meddelar Åklagarmyndigheten.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att riksåklagaren har granskat ärendet och kommit fram till att det finns anledning att anta att brott mot mänskligheten genom påtvingat försvinnande har begåtts mot Dawit Isaak. Samtidigt konstateras att det saknas förutsättningar för att utreda och lagföra brottet i Sverige.

Bland annat behövs tillstånd från behöriga myndigheter i Eritrea för att kunna genomföra utredningsåtgärder på plats och förutsättningarna för samarbete mellan svenska och eritreanska myndigheter bedöms som ”ytterst begränsade”.

”De anmälda personerna tillhör den politiska ledningen i Eritrea och väntas inte komma hit på frivillig väg. Möjligheten att få dem utlämnade till Sverige för lagföring bedöms i praktiken utesluten”, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i en skriftlig kommentar.

Hösten 2020 gjordes en anmälan i Sverige mot flera personer från den politiska ledningen i Eritrea för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr av Dawit Isaak. Senare beslutade en åklagare att inte inleda förundersökning. Beslutet överprövades av ytterligare en åklagare, som kom till samma slutsats. Ännu en överprövning begärdes av anmälare och det är den som nu är färdig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln