”Svansen” tar över Classic car week på nätterna

Uppdaterad 2022-08-03 | Publicerad 2022-08-02

RÄTTVIK. Polisen och Classic car week brottas med ”svansen” när solen går ner.

Ungdomar i risiga bilar åker till Rättvik, super och spelar ”dunka dunka” på högsta volym.

– Vi har fått flera samtal från oroliga föräldrar på andra orter som tror att deras barn är i Rättvik. Det är ju högst beklämmande, säger polisens stationsbefäl Stefan Lund.

När klockan slår 23 byter arrangemanget Classic car week skepnad.

– Totalt. Jag vill inte ens kalla det för ett arrangemang, för då övergår det till ordningstörning helt enkelt, säger polisens stationsbefäl Stefan Lund.

Trots 11 grader och duggregn fylls huvudgatan i Rättvik med ”pilsnerhäckar” – slitna gamla veteranbilar, den ena risigare än den andra. I ekipagen sitter mestadels ungdomar och unga vuxna. De kör fram och tillbaka på gatan, hänger utanför tillfälliga food trucks.

Och det festas hårt – och högt.

Lokala polisbefälet och flera aktörer kallar dem för ”svansen”. På senare år har den vuxit och buslivet blivit värre.

– Det är kanske en slarvig benämning, men det är egentligen besökare i Rättvik som inte har samma agenda som de som kommer hit för att titta på fina bilar och sköta sig. Deras agenda är att spela hög musik och dricka så mycket alkohol man kan. Det blir allmänt stökigt omkring dem, säger Stefan Lund.

Det har gått 30 år sedan bilveckan hade premiär. Nu har den växt till ett rikskänt evenemang för motorentusiaster. Tiotusentals människor från stora delar av Sverige vallfärdar till den lilla orten i Dalarna. Gemenskap, glädje och fina bilar. Det hålls gräsklipparrace, konserter, utställningar men framför allt cruising dagarna i ända.

Men ”svansen” stör ordningen och flera av lokalborna som bor i närheten av huvudgatan.

– De visar ingen hänsyn och spelar hög musik. Det är öppna dörrar, öppen skuff och musiken stormar ut på hög ljudnivå. Alkoholnivån är extremt hög och därav berusningsgraden. Det är ett evenemang med två helt olika ansikten, säger Stefan Lund.

”Följ med era barn då”

Han vill ge en eloge till arrangören och kommunen som jobbar emot det här. Stefan Lund understryker att nästan alla besökare sköter sig.

– Sen har vi den lilla ”svansen” som utmärker sig och inte tar det ansvar man borde. De tillser sina rättigheter men sina skyldigheter tar de inte hänsyn till, säger han.

Polisen har i år slagit larm då ungdomsfyllan har nått extrema nivåer. Barn och tonåringar uppmanas stanna inomhus efter klockan 23.

– Det är en hög berusningsgrad och mycket alkohol och jag anser att det inte är läge att vara där då. Om ungarna vill vara här och titta på bilar så absolut, välkomna, men följ med era barn då och bo på orten och håll koll, säger Stefan Lund.

Polisen har fått in flera anmälningar om skadegörelse, misshandel och två våldtäkter. Ungdomar använder trädgårdar som toaletter. Personal har kallats in från andra delar av landet.

– Vi har i princip tömt Mora på resurser och fått hjälp av Falun, Borlänge, Örebro och Värmland. Men vi är den resurs vi är och vi kan inte punktmarkera varje ekipage utan vi gör så gott vi kan med den resurs vi har, säger han.

”Bara dunka dunka”

En äldre kvinna som bor längs huvudgatan berättar att hon är förtvivlad. Hon har inte sovit på flera nätter, trots öronproppar. Lägenheten vetter ut mot gatan där ljudvolymen är som högst.

– Det är sorgligt. Jag har inget emot bilarna, men ljuden. Och det är inte ens riktig musik, bara dunka dunka. I natt ringde jag polisen 03.30 och grät. Jag visste inte vad jag skulle göra eller ta vägen. Flera grannar åker iväg, men jag kan inte det. Det här är ett helvete, säger hon.

Hon vill varken att hennes namn eller bild ska stå i tidningen då hon oroas för konsekvenserna.

En annan kvinna på byn är lite tudelad till arrangemanget. Det är trist med buslivet, men samtidigt kul att något händer på orten.

– Det beror på vilken inställning man har, säger Solveig Sörlin, 75.

I år är det körförbud utanför hennes lägenhet under natten. Det har gjort att hon kunnat somna efter klockan 23 då de allra värsta ljuden dämpar sig utanför hennes fönster.

– I helgen gick jag ut i morgonrock här på gräsmattan vid 06 och sa till ett gäng ungdomar att de fick ta och åka hem. De var fulla men chauffören reagerade när jag kom ut och packade in de andra bilen och sen åkte de. Så det gick bra, säger hon.

”De får väl stå ut”

En pilsnerhäck stannar vid en bensinmack kring 01.30 natten till tisdag. En av passagerarna är en man i 20-årsåldern som inte kan förstå lokalbornas ”gnäll”.

– Äh, de får väl stå ut en vecka. Ta det lugnt.

– Men vi kör faktiskt lugnt i bostadsområden, kontrar en kompis.

Leif Johansson och Joan Jörgensen från Kolbäck är stammisar på Classic car week. De besöker veckan år efter år och älskar det. Alltid camping i egenrenoverade husvagnen från 1969. Men stöket skadar tjusningen med bilveckan, tycker de.

– Man är ju här för att möta vänner från hela Sverige och umgås med andra motorentusiaster. Vi sitter ju här och festar till det på campingen, det är ju inget tältmöte liksom, men man måste ju ha respekt för varandra, säger Leif.

Följ ämnen i artikeln