Putins kock stämmer brittisk tidning på miljonbelopp

Uppdaterad 2022-09-16 | Publicerad 2022-08-03

Jevgenij Prigozhin är känd som ”Putins kock” och trolig pengakran för den ökända Wagnergruppen.

En artikel om ryska trollfabriker i The Guardian har fått honom att se rött.

Nu stämmer han tidningen på miljoner.

Oligarken Jevgenij Prigozhin från Sankt Peterburg har många strängar på sin lyra. Tidigare i karriären jobbade han med catering. Leveranser till Kreml gjorde att han blev känd som ”Putins kock”.

Prigozhin är en av Putins närmaste män. Han tros vara storfinansiär till den krigsbrottshungriga privatmilisen Wagnergruppen.

Nu har han ilsknat till på brittiska tidningen The Guardian.

Ilskan riktas mot artikeln ”Trollfabrik sprider pro-ryska krigslögner på nätet, enligt Storbritannien” som publicerades 1 maj.

Oligarken Jevgenij Prigozhin jobbade tidigare med catering. Här serverar han Putin en måltid.

I artikeln presenteras kopplingar mellan demokratifientliga nättroll i en gammal vapenfabrik i Sankt Petersburg – nättroll kopplade till Internet Research Agency, en organisation grundad av Jevgenij Prigozhin. Uppgifterna kommer från regeringsfinansierad forskning om ryska påverkansoperationer.

Det är lögn, påstår Prigozhin, som därför stämmer The Guardian på drygt tio miljoner kronor, rapporterar Current Time TV. Prigozhin stämmer också Tom Reed, chef för regeringsavdelningen State Digital Service, på samma summa.

Stämningarna har inlämnats till en rysk tingsrätt.

Belöning på 10 miljoner dollar

I artikeln från The Guardian presenteras uppgifter om hur trollfabriken i Sankt Petersburg siktat in sig på makthavare som brittiske premiärministern Boris Johnson och tyske förbundskanslern Olaf Scholz – med syftet att vinna stöd för den ryska invasionen av Ukraina.

Internet Research Agency har pekats ut som Kremls trollfabrik. Organisationen har anklagats för manipulation av presidentvalet i USA 2016 till fördel för Donald Trump. USA har nyligen utfärdat en belöning på upp till 102 miljoner kronor för uppgifter om rysk valpåverkan. I efterlysningen nämns Jevgenij Prigozhin och Internet Research Agency som centrala aktörer.