Dadgostar: ”Låter som att man ska utpressa någon”

Publicerad 2022-08-18

Nooshi Dadgostar kräver en plats i regeringen.

Men V-ledaren kommer inte att ställa några ultimatum.

– Det låter som att man ska utpressa någon, säger hon i P1:s partiledarintervju.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostars gav två olika regeringsbesked under onsdagen – och beskrev själv situationen som ”komplicerad”.

Men i P1:s partiledarintervju slår hon fast att partiet kommer att kräva en plats i regeringen efter nästa val.

– Ja, det gör vi och det har vi gett besked om redan innan sommaren. Vi har landat i detta då mandatperioden har varit stökig och periodvis kaotisk. Vi är i en situation där elpriserna rusa och vården måste ta ett omtag.

– Vi har gett samma besked under hela perioden. Detta är ett sätt att öppna en dörr så att alla vi fyra partier kan sitta i samma rum och komma överens om en regeringsplattform som är stark för väljarna.

Dadgostar hintar även om att man kommer att ställa krav på att få ta del av ministerposterna.

– Det måste vara så att Vänsterpartiet sitter i en regering och det vi önskar är att det blir en majoritetsregering för att vi ska kunna få igenom den ekonomiska politiken.

”Det kommer vi aldrig att göra”

P1:s programledare: Men om ni inte blir insläppta, vad gör ni då?

– Då har regeringsbildaren valt att inte samarbeta med oss, Magdalena Andersson i vårt fall, får välja att stödja sin regering på andra partier i riksdagen

Men att släppa fram Ulf Kristerssons Moderatledda regering är inte heller aktuellt, säger Dadgostar.

– Det kommer vi aldrig att göra.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tidigare sagt att hon inte kommer att släppa fram V i en regering – och Dadgostar medger att den olika synen på höjda skatter gör det svårt att mötas.

Orden om Lööf: ”Kommer från hjärtat”

– Jag tror på lösningar och öppna dörrar än låsningar här. Den typen av röda linjer i förhandlingsrummet kommer försvårar processen att bilda en stark majoritetsregering.

Men det finns en punkt där C och V kommer bra överens, säger Dadgostar.

– Jag uppfattar Annie Lööfs engagemang mot SD som genuint. Det kommer från hjärtat. Hon vill skapa inflytande för sitt parti och det är därför rimligt att hon anpassar sig till de parlamentariska realiteterna. Vi har funnit varandra i landsbygdsfrågor, om klimatomställning, att Sverige ska vara en kunskapsnation med mera.

Nooshi Dadgostar på Aftonbladets partiledardebatt.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln